Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Láska porazila nenávisť: FOTO Prvý český gay pár bude mať bábätko!

Petr Laně a Jan Rous
Petr Laně a Jan Rous (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Česká republika pravdepodobne získa ďalšie prvenstvo. Vyzerá to tak, že dvaja muži žijúci v registrovanom partnerstve si onedlho osvoja dieťa. Potrebnými testami prešli a už im v ceste nič nestojí. Jediné, čo musia, je zachovať trpezlivosť. Vytúžené dieťatko je na ceste. Informácie priniesol denník Mladá fronta Dnes.

Petr Laně a Jan Rous žijú v registrovanom partnerstve. Ich túžbou bolo spoločne vychovávať dieťa. Sen sa pomaly stáva skutočnosťou. Cesta bola náročná, no dočkali sa splnenia svojho sna.  Jediný háčik je, že právo na adopciu má iba Laně, keďže k takémuto kroku môžu pristúpiť iba manželia.

Partneri museli prejsť viacerými kurzami a nevyhli sa ani psychotestom. "Mali sme trochu obavy, že neprejdeme, keďže nám množstvo ľudí hovorilo, že je to veľmi nepríjemné. Naše obavy však boli našťastie zbytočné," vyjadril sa pre denník Laně. Spoločne pár všetko zvládol a momentálne sú v očakávaní. "Teraz sa už moc tešíme na bábätko, aj keď sem nervózni. Je to ako u každého prvorodiča," dodal.

Pár sa nevyhol ani intenzívnemu prípravnému kurzu. Zariadenú majú už aj izbičku, ktorú pripravili už pred pol rokom. Teraz ako prezradili, je potrebné dokúpiť už iba kočík a výbavičku. Obaja sa zhodli, že by si priali skôr chlapca ako dievča a aj o veku dieťaťa majú predstavu. "Najlepšie by bolo dieťatko práve narodené alebo najviac šesť mesiacov staré. Chceme, aby u nás dieťa bolo čo najskôr a neprežívalo traumu ústavnej starostlivosti. Etnikum neriešime," priznal Laně.

Druhý pokus

Pre Petra to nie je prvý pokus o adopciu. Už v roku 2014 žiadal v Prahe o zaradenie na zoznam žiadateľov o adopciu dieťatka z ústavu. Vedel však, že úspešnosť je mizivá. Adopciu registrovaným partnerom v tom období zákon nedovoľoval. Zmena prišla až vtedy, keď Laně spolu so svojim právnikom napadol toto nariadenie. Považoval ho totiž za diskriminačné. Na základe tohto podnetu v júni roku 2016 Ústavný súd rozhodol o zrušení paragrafu. Toto rozhodnutie otvorilo Petrovi dvere a spoločne so svojim partnerom sa dočkali šance na adopciu.

Ďalší problém pre homosexuálov

Homosexuálne páry riešia okrem adopcie aj problém pri prisvojení si dieťaťa. Ide o to, že ak je jeden z partnerov biologickým rodičom, druhý z dvojice k dieťaťu nemá žiadne práva. Vznikajú teda komplikácie napríklad pri ošetrení, na ktoré súhlas zo zákona dať nemôže. Novela, ktorá by mala vec posunúť do iného svetla, leží už tri roky v Poslaneckej snemovni. Budúci týždeň by malo prísť k jej prerokovaní. 

Viac o téme: DieťaAdopciaHomosexuáli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu