Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nezvyčajný objav: Manželia narazili pri prechádzke na múmiu, záhada trvala desať rokov

Otzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. Zobraziť galériu (3)
Otzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. (Zdroj: TASR)

BOLZANO - Jedinečný objav, ktorý dodnes vzbudzuje pozornosť nielen vedeckej komunity, sa podaril pred štvrť storočím, 19. septembra 1991, dvom nemeckým manželom, ktorí sa vydali na túru v Ötztalských Alpách na taliansko-rakúskom pomedzí. V miestach večného ľadu ich prekvapila mŕtvola (presnejšie povedané zachovaná múmia) muža, ktorý zomrel pred viac ako 5300 rokmi. Pri sebe mal "Ötzi", ako ho prezývajú podľa miesta nálezu, lúk, tulec na šípy, medenú sekeru a našli sa aj zvyšky topánok.

Archeológovia prepísali poznatky: Majú dôkaz, že to, čo sme vedeli doteraz, je omyl

O muža, ktorý mal v čase smrti okolo 46 rokov a bol na svoju dobu starec, sa zaujímali nielen rakúska a talianska vláda (preťahovanie o to, komu múmia patrí, nakoniec vyhralo Taliansko a dnes je vystavený v Bolzane), ale aj desiatky vedcov. Postupne sa objavovali ďalšie podrobnosti z jeho života.

Otzi, ľadový muž z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Asi najviac otázok vzbudzovala príčina Ötziho smrti, až po desiatich rokoch sa podarilo objaviť, že zomrel na následky poranenia šípom, ktorý ho zasiahol do chrbta. Čo ale robil na vrcholkoch Álp tesne predtým, než zomrel, zostane už navždy tajomstvom. Podľa jednej teórie ho tam ale preniesli až po smrti, aby ho mohli v horách rituálne pochovať.

Nezvyčajný objav: Manželia narazili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

V roku 2013 rozsiahla štúdia odhalila, že v Rakúsku žijú Ötziho príbuzní. Vďaka analýze DNA sa podarilo v Tirolsku odhaliť 19 osôb patriacich do rovnakej genetickej podskupiny. Tento rok zase vedci zistili, že Ötziho pravdepodobne trápili silné bolesti brucha. V jeho tele totiž objavili agresívnu formu žalúdočnej baktérie.

Viac o téme: Ötzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu