Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhadná múmia stále nevydala všetky svoje tajomstvá: Kým bol v skutočnosti tento muž?

Otzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. Zobraziť galériu (2)
Otzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. (Zdroj: TASR)

BOLZANO - Mumifikované telo ľadového muža Ötziho aj 25 rokov po tom, čo ho objavil pár turistov v talianskych Alpách, zostáva nevyčerpateľnou studnicou informácií pre vedcov, ktorí ešte neprenikli do všetkých jeho záhad. Píše o tom agentúra AFP.

Nezvyčajný objav: Manželia narazili pri prechádzke na múmiu, záhada trvala desať rokov

Keď ho v roku 1991 v 3210 metroch nadmorskej výšky objavili nemeckí turisti Helmut a Erika Simonovci, bolo telo tak dokonale konzervované, že polícia začala vyšetrovanie príčin úmrtia. Čoskoro sa ukázalo, že muž nezomrel včera alebo predvčerom: múmia, ktorú odhalil ľadovec vo Val Senales ustupujúci z dôvodu otepľovania ovzdušia, je stará viac ako 5000 rokov. Ide o senzačný objav, ktorý vyvolal veľa otázok, z ktorých mnohé ešte neboli zodpovedané.

Ötzi, ktorý bol pomenovaný podľa údolia Ötz pri rakúskych hraniciach, kde ho objavili, bol úplne prirodzene mumifikovaný a jeho bunky, ktoré boli doslova zmrazené, si zachovali svoju vlhkosť.

"Tento ľadový muž je nepochybne jednou z najvýznačnejších múmií v histórii ľudstva," pripomína Angelika Fleckingerová, riaditeľka múzea v talianskom Bolzane, kam vlani starostlivo konzervovaný Ötzi prilákal vyše 260-tisíc návštevníkov. "Múmia otvorila unikátnu bránu do prehistorickej epochy a ponúka nám neuveriteľné množstvo informácií," dodáva.

Otzi, ľadový muž z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Skúmanie Ötziho neustále pokračuje tak, ako sa vedecké nástroje zdokonaľujú. V roku 2001 oficiálne stanovili príčinu smrti: ľadový muž, ktorý zomrel medzi rokmi 3350 a 3100 pred Kristom, vykrvácal potom, čo bol zasiahnutý zozadu do ľavého ramena šípom.

Vedci potom zistili, že krátko pred smrťou zjedol kozorožca a že k smrti došlo na jar podľa peľu, ktorý tiež prehltol. Podľa sekvenovania jeho genómu z roku 2012 vedci určili, že mal hnedé oči, čierne vlasy a že bol potomkom populácie, ktorej korene sú prítomné na Sardínii a na Korzike.

Je tiež známe, že mal asi 46 rokov, keď zomrel. To bol na tú dobu úctyhodný vek. Meral zhruba 160 centimetrov a vážil asi 50 kilogramov. Jeho noha zodpovedala dnešnej veľkosti 38. Vedci tiež objavili, že mal alergiu na mliečne výrobky a že mal sklony ku kardiovaskulárnym chorobám, ktoré sú považované za dôsledok moderného životného štýlu.

Analýza baktérií nájdených v jeho žalúdku zrejme potvrdzuje, že k veľkej migračnej vlne z Blízkeho východu do Európy došlo v menej vzdialenej dobe, než sa myslelo.

Vedcov obzvlášť zaujíma baktéria Helicobacter pylori, ktorá je dnes veľmi rozšírená a je spájaná so vznikom vredov a zhubných nádorov, zdôrazňuje bakteriológ Albert Zink, riaditeľ inštitútu zaoberajúceho sa štúdiom múmie v Bolzane. "Možno že išlo o vtedy užitočnú baktériu, ktorá uľahčovala trávenie surového mäsa a ktorá sa neskôr stala patogénna," hovorí.

Úplné tajomno doposiaľ panuje okolo totožnosti Ötziho. Niekoľko nedávnych štúdií ukázalo, že jeho starostlivo ušitý odev sa skladal z kože piatich rôznych druhov zvierat, okrem iného z medveďa, kozy a ovce. Kto to však bol? Bol to šaman, so svojimi 61 tetovaniami zodpovedajúcimi akupunktúrnom bodom? Vydedenec? Prečo sa pohyboval v takej nadmorskej výške? Prečo ho zabili?

Vzhľadom na otepľovanie ovzdušia by alpské ľadovce mohli čoskoro vydať ďalších ľadových mužov. "Topenie ľadovcov nám dáva nádej, že urobíme ďalší objavy," zdôrazňuje Albert Zink.

Viac o téme: Ötzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu