Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záhadný koniec vojnového hrdinu: Po zatknutí sovietskou kontrarozviedkou sa po ňom zľahla zem

Raoul Wallenberg
Raoul Wallenberg (Zdroj: TASR)

ŠTOKHOLM - Švédske úrady formálne vyhlásili za mŕtveho diplomata Raoula Wallenberga, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil desaťtisíce maďarských Židov pred deportáciou do koncentračných táborov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Wallenberga v roku 1945 zatkla v Budapešti sovietska kontrarozviedka a odvtedy je nezvestný.

FOTOREPORTÁŽ Unikátne zábery pracovných táborov z II. svetovej vojny na Slovensku

Švéd Wallenberg pôsobil počas druhej svetovej vojny ako tajomník švédskej misie v Budapešti, kam odišiel v 1944 ako 32-ročný. V maďarskej metropole počas vojny zriadil niekoľko úkrytov pre Židov a tiež pre nich zaisťoval diplomatické pasy. Pred deportáciou do nacistických koncentračných táborov tak zachránil zrejme prinajmenšom 20-tisíc Židov.

Koniec švédskeho diplomata je zahalený tajomstvom. V januári 1945 ho v Budapešti zatkla sovietska kontrarozviedka. Podľa niektorých historikov bol dva roky po vojne zastrelený v moskovskej väznici. Podľa oficiálnej sovietskej verzie, na ktorej trvá aj Rusko, diplomat ale zomrel po srdcovej príhode v júli 1947. Mnohí historici ale túto verziu spochybňujú a tvrdia, že Wallenberg žil v Rusku ešte dlho potom.

Rusi potrebné archívne dokumenty zatiaľ nesprístupnili, čas a okolnosti Wallenbergovej smrti tak naďalej zostávajú nejasné.

Švédsky daňový úrad, ktorý registruje narodenia a úmrtia občanov, podľa pondelňajšej správy denníka Expressen vyhlásil Wallenberga za mŕtveho. Za oficiálny deň jeho smrti označil 31. júl 1952 a to na základe praxe, podľa ktorej za mŕtveho úrady vyhlasujú osoby päť rokov po ich zmiznutí. Dátum tak úrad vztiahol na poslednú informáciu o Wallenbergovi zo Sovietskeho zväzu.

Po druhej svetovej vojne sa Wallenberg stal nielen pre Švédov a Židov hrdinom a legendou. Okrem iného ho posmrtne ocenili titulom Spravodlivý medzi národmi.

Viac o téme: Raoul Wallenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu