Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Jedna z najhorších námorných tragédií: Počas vojny potopili Nemci loď ZSSR, 7000 mŕtvych

Nemocničná loď Arménsko
Nemocničná loď Arménsko (Zdroj: wikipedia/Vláda ZSSR)

SEVASTOPOĽ/PRAHA - Pred 75 rokmi, 7. novembra 1941, potopilo počas druhej svetovej vojny nacistické Nemecko sovietsku nemocničnú loď Arménsko. Plavidlo potopilo v Čiernom mori torpédami z nemeckého lietadla He-111. Pri nešťastí zahynulo najmenej 5000 ľudí, niektoré zdroje hovoria až o 7000 mŕtvych.

Záhadný koniec vojnového hrdinu: Po zatknutí sovietskou kontrarozviedkou sa po ňom zľahla zem

Ide o tretiu najväčšiu námornú katastrofu v histórii vrátane vojnových konfliktov, viac ľudí (okolo 9400) neprežilo katastrofu nemeckej lode Wilhelm Gustloff s utečencami, ktorá bola potopená v januári 1945 torpédami zo sovietskej ponorky S-13 v Baltskom mori, a potopenie nemeckej lode Goya s utečencami v apríli 1945 torpédami zo sovietskej ponorky L-3 v Baltskom mori, pri ktorom zomrelo vyše 7000 osôb.

Loď bola postavená v leningradských lodeniciach v roku 1928. Počas vojny slúžila ako nemocničná loď na prepravu ranených v Čiernom mori. Vyplávala z prístavu Sevastopoľ 6. novembra 1941 a bola riadne označená znakom sanitnej lode, prepravovala zranených vojakov a civilné osoby. O deň neskôr pristála v prístave Jalta, kde pristúpilo ešte ďalších niekoľko sto osôb.

Po vyplávaní z prístavu a niekoľkých desiatkach kilometrov ju torpédovalo nemecké lietadlo. Útoku lietadla nezabránili ani dva sprievodné ozbrojené motorové člny, ani dve sprievodné sovietske stíhacie lietadlá. Loď sa potopila o 11.25 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu