Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Uznávaný veliteľ československých pilotov v RAF: Hrdinu 2. svetovej vojny zničili komunisti

Karel Janoušek Zobraziť galériu (2)
Karel Janoušek (Zdroj: Imperial War Museums )

PRAHA - Veliteľ československých pilotov v radoch britského Kráľovského letectva (RAF) Karel Janoušek, ktorý bol jediným Čechoslovákom, ktorý kedy dosiahol maršalskú hodnosť, zomrel pozabudnutý 27. októbra 1971 vo veku 77 rokov. Aj napriek jeho zásluhám ho totiž komunistický režim po februári 1948 najprv poslal do väzenia a po prepustení a len čiastočnej rehabilitácii ho odsunul na okraj spoločnosti. Túto skutočnosť sprevádzal aj veľmi nízky dôchodok, kvôli ktorému Janoušek musel ešte po sedemdesiatke pracovať.

Pre mnohých najkrajšie lietadlo všetkých čias: Tohto bojovníka sme mali aj v našom letectve

Přerovský rodák Janoušek (30. októbra 1893) sa pritom na samom začiatku druhej svetovej vojny výrazne zaslúžil o to, že v radoch RAF mohlo bojovať veľa československých pilotov, ktorí stihli zasiahnuť už do slávnej bitky o Britániu.

On sám, hoci mal letecký výcvik, sa ale do priamych bojov nezapojil, a to najmä kvôli veku - v čase kľúčového boja o budúcnosť Anglicka v lete 1940 mal skoro 47 rokov. Za svoje zásluhy získal predvojnový brigádny generál čs. armády v roku 1945 maršalskú hodnosť.

1. - Sergej Ingr, 2. - Harold Franklyn, 3. - Karel Janoušek, 4. - Jan Masaryk.
Zobraziť galériu (2)
1. - Sergej Ingr, 2. - Harold Franklyn, 3. - Karel Janoušek, 4. - Jan Masaryk.  (Zdroj: wikipedia/Imperial War Museums )

Tesne po konci vojny sa ale ukázalo, že to niekdajší legionár nebude mať ľahké, na nátlak sovietskej strany sa ešte rad týždňov nemohol do vlasti vrátiť. V armáde pôsobil až do roku 1948, potom ale vojaka, ktorý "nenašiel kladný pomer k ľudovo-demokratickému poriadku", vyhodili a navyše odsúdili na doživotie.

Z väzenia sa dostal až v roku 1960 a plnej rehabilitácie sa dočkal až in memoriam v roku 1990. Dnešná česká armáda ale na Janouška spomína s hrdosťou. Jeho meno napríklad nesie od roku 2007 jedno z lietadiel, ktorými lietajú najvyšší predstaviteľa štátu.

Viac o téme: RAFKarel Janoušek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu