Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Apokalyptická predpoveď klimatológov na september 2016: Nové dôkazy, všetko je úplne inak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON – Dramatické dopady klimatických zmien sú nespochybniteľné. Napriek tomu sa apokalyptické predpovede odborníkov môžu mýliť. Americkí vedci, ktorí skalopevne tvrdili, že Arktída už v septembri 2016 nebude zaľadnená, sa teraz popálili a čelia kritike.

Skupina amerických klimatológov predpovedala, že sa v septembri 2016 roztopí všetok arktický ľad. Iní vedci však najnovšie dokázali, že sa klimatológovia mýlili. Najnovšie satelitné snímky dokonca odhalili, že ľadu od roku 2012, naopak pribudlo! O dramatickej predpovedi informovali všetky významné svetové médiá a americkí vedci teraz majú čo vysvetľovať.

Pod ľadom sa ukrýva tajomstvo studenej vojny: Pandorina skrinka 21. storočia ohrozuje ľudstvo

Medzi popredných vedcov, ktorí stratu ľadu avizovali, patril aj Peter Wadhams z Cambridgskej univerzity či Wieslaw Maslowski z kalifornskej Naval Postgraduate School v Moderey. Vedci niekoľkokrát opakovali, že polárna oblasť stratí ľad už v polovici tohto desaťročia.

Nečakaný ľadový prírastok

Podľa portálu Telegraph.co.uk sa 10. septembra 2016 na Arktíde nachádzalo 4,14 miliónov štvorcových kilometrov ľadu, čo je dokonca o 21 percent viac ako v roku 2012. Z celoplošného hľadiska dorástlo v Arktíde až o 31 percent ľadu viac oproti roku 2012. Údaje pochádzajú z Národného monitorovacie centra snehovej a ľadovej pokrývky (NSIDC).

Bláznivá expedícia na severný pól: S týmto nerátali, núdzové pristátie na Aljaške

Hoci družicové zábery za posledných 35 rokov nespochybňujú, že morský ľad sa pomaly stráca, vedci obvinili spomínaných klimatológov, že posolstvo o zmene klímy až príliš poznačili dramatickými, nesprávnymi a mätúcimi predpoveďami. Slová oponentov varujú, že riziká spojené s roztápaním arktického ľadu sú vážne, ale netreba o nich preháňať.

Apokalyptická predpoveď klimatológov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa klimatológa Eda Hawkinsa z Readingskej univerzity budeme vplyvom rastúcich globálnych teplôt svedkami pokračujúcej straty ľadu na Arktíde. Kedy ľad zmizne úplne, to zatiaľ vedci nie sú schopní presne odhadnúť. Ak sa nám nepodarí znížiť emisie skleníkových plynov, môže sa stať, že Arktída bude niekoľko letných dní, postupne aj týždňov bez ľadu. V najbližších desaťročiach môže byť takýto scenár čoraz častejší.

 

 

Viac o téme: ĽadArktídaKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu