Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Arktíde našli vrak, ktorý hľadali 168 rokov: Terror zmizol počas najhoršej tragédie

Vrak Erebusu našli v Zálive kráľovnej Maud na najsevernejšom kanadskom teritóriu Zobraziť galériu (2)
Vrak Erebusu našli v Zálive kráľovnej Maud na najsevernejšom kanadskom teritóriu (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Kanadskí prieskumníci objavili vrak britskej lode Terror, ktorá zmizla pred 168 rokmi pri prieskume Arktídy. Informoval o tom britský denník The Guardian. Plavidlo patrilo spoločne s loďou Erebus k expedícii kapitána Johna Franklina, ktorý sa snažil objaviť severne od Kanady morskú cestu medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Obe lode aj s posádkami však v polovici 19. storočia zmizli bez stopy.

Vrak Terroru sa prieskumníkom podarilo lokalizovať na začiatku septembra. Loď leží na morskom dne pri juhozápadnom brehu Ostrova kráľa Williama v hĺbke asi 25 metrov a údajne je v mimoriadne dobrom stave. Automatická prieskumná ponorka odhalila dokonca aj také detaily, ako niekoľko tanierov a konzervu s jedlom v lodnom sklade alebo uložené fľaše vína. 

Desať najpodivnejších vecí nájdených na dne oceánov

Už pred dvoma rokmi objavili vedci vrak Erebom, ktorý leží asi sto kilometrov južne od teraz nájdeného Terroru. Objavenie lodí uľahčilo topenie ľadovcov, ktoré zas otvorilo prístup do predtým zamrznutých oblastí.

Franklin sa z poverenia britského kráľovského námorníctva vydal na expedíciu do Arktídy v 40 rokoch 19. storočia. Cieľom jeho cesty bolo nájsť tzv. severozápadnú morskú cestu, ktorá by umožnila plavbu mrazivou krajinou okolo kanadských brehov až do Tichého oceánu, čo by britským námorníkom skrátilo čas plavby do Ázie. 

Lode Erebus a Terror so 129 členmi posádky vyplávali z Anglicka v roku 1845, na sever od Kanady však uviazli v ľade. Námorníci, ktorí prežili do tej doby, v roku 1848 svoje lode opustili a pokúsili sa dostať do bezpečia po pevnine a po ľade, nikto z nich ale cestu neprežil. Expedícia sa stala najhoršou tragédiou v dejinách britského prieskumu Arktídy. 

Vrak Erebusu na dne oceánu
Zobraziť galériu (2)
Vrak Erebusu na dne oceánu  (Zdroj: TASR/AP)

Po zmiznutých lodiach neúspešne pátralo mnoho ďalších expedícií. V roku 1859 sa podarilo objaviť na Ostrove kráľa Williama poznámku zapísanú jedným z členov Franklinovej výpravy, ktorá priblížila osud oboch lodí. V 80. rokoch minulého storočia boli nájdené telá troch členov Franklinovej posádky. Prielom v pátraní prišiel až teraz, keď boli počas dvoch rokov objavené obe stratené lode. 

Viac o téme: LoďObjavArktídaExpedícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu