Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pod ľadom sa ukrýva tajomstvo studenej vojny: Pandorina skrinka 21. storočia ohrozuje ľudstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NUUK - Zmeny klímy môžu mať podľa vedcov aj iné následky ako roztápanie ľadovcov. Ľadový príkrov v Grónsku podľa nich ukrýva tajomstvo, ktoré dlhé desaťročia čakalo na svoje znovuobjavenie. Môže však spustiť prírodnú katastrofu nedozerných rozmerov.

Vedcov znepokojuje nepríjemné tušenie. Pod vrstvami grónskeho ľadu sa zrejme ukrýva tajná základňa, ktorú Američania vybudovali počas studenej vojny. V roku 1959 mala armáda v polárnej oblasti vybudovať podzemné mesto. Okrem toho, že chceli v Grónsku americkí inžinieri robiť vrty do ľadového jadra, mali tiež v pláne v podzemných tuneloch ukrývať napríklad balistické rakety v rámci projektu Iceworm.

VIDEO Prekvapenie pre vedcov a prevratný výsledok: V Grónsku objavili nevšedné zviera!

Armáda však projekt nedoviedla do úspešného konca a severozápadné Grónsko opustila v roku 1967. Stopy po tajnom projekte ostali desaťročia pochované pod metrami ľadového stropu. Zmena klímy ale výrazne mení teplotné podmienky a vedci očakávajú, že podzemné priestory by mohli byť postupne odhalené.

Nebezpečné rádioaktívne látky

Už v roku 2090 by mohol byť úbytok ľadu taký výrazný, že ho nové vrstvy snehu a ľadu nebudú môcť pokryť. Vedci očakávajú, že v priebehu storočia bude mohutný ľad odkrývať svoje tajomstvá. To však môže predstavovať problém, pretože v podzemí by sa mali ukrývať nielen zásoby nafty, perzistentných organických látok ako PCB, ale aj rádioaktívny odpad.

V článku uverejnenom v magazíne Geophysical Research Letters odborníci uvádzajú, že americký tábor by mal mať rozlohu približne 100 futbalových ihrísk a obsahovať zásoby asi 53-tisíc litrov nafty a zhruba 63-tisíc galónov jedovatých odpadových vôd. Experti varujú, že môžu predstavovať veľké nebezpečenstvo pre životné prostredie. Ešte pred nezadržateľným vplyvom klimatických zmien podzemnú základňu chránila približne 60-metrová vrstva ľadu, ktorá sa časom roztopí.

Pod ľadom sa ukrýva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: OdpadKlimatické zmenyGrónskoTajná základňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu