Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako jediná prežila letecké nešťastie: Moja SPOVEĎ, týždeň som strávila vo vietnamskej džungli

Anette krátko po tom, ako ju zachránili
Anette krátko po tom, ako ju zachránili (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Bývalá obchodníčka na Wall Street porozprávala o hrôze, ktorú prežívala po tom, ako sa zrútilo jej lietadlo. Sedem dní sa túlala vo vietnamskej džungli, až kým ju neprišli zachrániť. Zažila pocity, ktoré sa len ťažko dajú opísať slovami. Svetlo sa striedalo s tmou, no ona sa snažila koncentrovať len na krásu okolo seba a nemyslieť na to zlé.

Annette Herfkensová je pôvodom Holanďanka, už dlhé roky však žije v New Yorku, kde pracovala ako obchodníčka. Pre denník New York Post sa pred pár dňami rozhovorila o svojom najhoršom zážitku v živote. Keď ako jediná prežila leteckú katastrofu, pri ktorej prišla o svojho snúbenca. No tam jej boj o holý život len začal. 

Vtedy tridsaťjedenročná Anette letela 14. novembra 1992 s priateľom Willemom z vietnamského Hočiminovho mesta do čínskeho rezortu Nha Trang, kde mali stráviť romantickú dovolenku. Už pri nástupe do lietadla mala zlý pocit a spýtala sa Pasja, či nemôžu ísť radšej autom. "Cez džungľu by sme neprešli, cesty sú tam strašné. Trvalo by nám celé dni, kým by sme sa tam dostali," znela jeho odpoveď. 

Po necelej hodine letu stroj za krátky okamih rapídne poklesol. Herfkensová si povedala, že je to len vzduchová kapsa. No o pár sekúnd neskôr už vedela, že sa strašlivo mýlila. Ucítili náraz. "Hádam ako jediná som nemala zapnutý bezpečnostný pás. Počas nárazu som skĺzla pod sedadlo a uviazla tam. Potom nasledoval druhý, omnoho silnejší náraz, v dôsledku ktorého sa lietadlo rozpadlo." ​Anette sa prebrala niekoľko hodín po havárii a zbadala vedľa seba ležať mŕtveho Willema. Potulovala po palube ako osamotený kus špinavej bielizne v sušičke, búchajúc si hlavu a končatiny o strechu.

Ako jediná prežila letecké
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: YouTube)

Po tom, ako sa jej podarilo vyliezť von, si uvedomila, že jej niečo trčí z boku. Bola to kosť. Spoločnosť Holanďanke robil jeden ťažko zranený Vietnamec, ktorý ju utešoval so slovami, že čoskoro určite dorazí pomoc. O pár hodín neskôr muž zomrel a ona ostala úplne sama. V snahe zostať nažive vzala časť izolácie, ktorá odpadla z lietadla, a pomocou nej zozbieravala dažďovú vodu, aby zostala hydratovaná. Každý deň sa vracala na to isté miesto pre prípad, že by tam záchranári hľadali nejakých preživších. 

Po ôsmich dňoch začula praskanie dreva. Na opačnej strane rokliny zbadala muža v oranžovej kapucni. Nevedela rozoznať, či je skutočný, alebo je to len jej prelud. Zamávala na neho a zavolala o pomoc. No muž neodpovedal a potom bez slova zmizol. Neskôr sa ukázalo, že to bol miestny policajt, ktorý sa postaral o Anettinu záchranu. "Pátrali po mne. Policajt si spočiatku myslel, že som duch; nikdy predtým totiž nevidel bielu ženu. I tak ale upovedomil úrady a nasledujúci deň už pre mňa prišli," pokračuje Herfkensová. 

Záchranári mali so sebou čierne vrecia určené pre mŕtvoly. Anettu previezli do nemocnice do Singapuru, kde sa zázračne plne zotavila zo svojich zranení. Príčina pádu lietadla leteckej spoločnosti Vietnam Airlines, pri ktorom zahynulo 23 ľudí a šesť členov posádky, ostáva doteraz neobjasnená. Herflensová o svojom zážitku napísala aj knihu pod názvom Turbulencia, ktorá vychádza práve dnes. 

Viac o téme: VietnamLetecké nešťastieAnnette herfkens
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu