Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Straty a nálezy: Veľké odhalenie z bratislavského letiska, FOTO nájdených pokladov

Aj tieto veci si ľudia zabudli na letisku v Bratislave Zobraziť galériu (7)
Aj tieto veci si ľudia zabudli na letisku v Bratislave (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Občas sa stane, že človek cestou na dovolenku alebo z nej zabudne v lietadle či na letisku veci. Pokiaľ ide o suveníry, to sa dá ešte zniesť. Horšie to už je v prípade, keď stratíte doklady alebo nebodaj notebook. Poďme sa pozrieť na to, čo všetko ľudia postrácali na bratislavskom letisku a ako v takýchto prípadoch treba postupovať.

Možno už aj vám sa niekedy stalo, že ste si počas cesty zabudli niečo na letisku. Pomerne bohatý zoznam si v tomto smere vedie bratislavské letisko M.R.Štefánika. V jeho priestoroch si ľudia zabudli kadečo - od peňaženiek, cez slnečníky, stany, spacáky, oblečenie, kočík, elektronickú cigaretu až po Bibliu. 

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Ako treba postupovať

Cestujúci si na letisku alebo v lietadle najčastejšie zabúdajú a strácajú vrchné časti odevu (bundy, svetre, čiapky), ďalej okuliare, kľúče, hodinky, doklady totožnosti, suveníry, mobily, fotoaparáty či notebooky. 

Predmety nájdené na palube lietadla sa uchovávajú najskôr na letisku na oddelení reklamácii batožín. Cestujúci môže kontaktovať toto oddelenie na čísle 02/3303 3389 alebo e-mailom na lostandfound@bts.aero s otázkou, či sa našiel jeho stratený predmet. Zvyčajne sa čaká šesť mesiacov, či sa niekto daný predmet vyzdvihne. Po uplynutí tejto doby sa stratené predmety odovzdávajú naspäť dopravcovi, teda leteckej spoločnosti, na centrálne reklamačné oddelenie. 

"Predmety nájdené v priestoroch letiska sa uchovávajú na reklamačnom oddelení letiska minimálne jeden rok. Cestujúci môže kontaktovať buď reklamácie na čísle 02/3303 3389 alebo e-mailom na lostandfound@bts.aero a dané predmety si môže po preukázaní sa dokladom totožnosti a presnom opise predmetu následne vyzdvihnúť," informuje hovorkyňa Letiska M.R.Štefánika Veronika Ševčíková. 

 

Čo robiť, keď sa vám stratí kufor?

Základným pravidlom pri strate, poškodení či vykradnutí batožiny je bezprostredne po prílete, ešte v priestoroch príletovej haly, kontaktovať oddelenie reklamácií, často nazývanej ako Baggage Claim alebo Lost and Found, a spísať protokol o tejto skutočnosti, tzv. PIR (Property Irregularity Report). Cestujúcemu zároveň povedia, akým spôsobom má kontaktovať leteckú spoločnosť so žiadosťou o náhradu škody, prípadne poisťovňu, ak mal stratu či poškodenie batožiny poistené. 

Straty a nálezy: Veľké
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: youtube/fox 5 dc)

S protokolom PIR potom pasažier kontaktuje aerolinky či už cez formulár na ich webovej stránke, alebo cez kontaktné centrum. Podľa rozsahu škody môže letecká spoločnosť po uznaní reklamácie preplatiť cestujúcemu buď opravu batožiny, alebo preplatiť kúpu novej batožiny, resp. poskytnúť novú batožinu. Zodpovednosť za poškodenie batožiny nesie letecká spoločnosť, s ktorou pasažier letel, nie letisko. 

Ak cestujúci nevyhľadá oddelenie reklamácií ihneď po prílete, ale všimne si škodu až dodatočne, mal by už kontaktovať samotné aerolinky, a to v lehote, ktorá je na to stanovená v prepravných podmienkach. Zvyčajne je to do siedmich dní od príletu do destinácie. "Ak sa cestujúcemu batožina stratila, na letisku pri vystavení zápisu o strate zadá cestujúci aj presnú adresu, na ktorú si želá batožinu doručiť, a to na náklady leteckej spoločnosti," upresnila Ševčíková. 

Každý prípad stratenej batožiny sa podrobne monitoruje v systéme World Tracer Managment. Ide o počítačový systém, ktorý pomáha pri pátraní batožiny po celom svete. Väčšinou nedoručených batožín nájde do niekoľkých hodín.

Viac o téme: Bratislavské letiskoLetisko m.r.štefánikaZabudnuté veci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu