Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zdravotné poisťovne sa do toho už pustili: Ľuďom vracajú naspäť peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: tabletky-na-erekciu-merlix)

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne opäť vracajú poistencom v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky státisíce eur. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj Dôvera už peniaze posielajú naspäť desaťtisícom ľudí. Poistenci ich dostanú automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa vráti doplatky za lieky 112.819 poistencom, ktorí spĺňajú zákonom stanovené kritériá, v sume 1.863.651 eur," uviedla jej hovorkyňa Petra Balážová. Najviac za druhý kvartál vracia tým, ktorých sa týka limit spoluúčasti do 25 eur. Ide o vyše 96.000 dôchodcov, invalidných dôchodcov a ťažko zdravotne postihnutých. Posiela im viac ako 1,6 milióna eur.

"Najvyššia suma, ktorú VšZP uhradí poistencovi s limitom spoluúčasti nula eur, je po zaokrúhlení 67 eur, s limitom spoluúčasti osem eur je 132 eur a s limitom spoluúčasti 25 eur je 658 eur," priblížila ďalej Balážová. V prípade Dôvery ide o takmer 32.000 poistencov a o sumu 521.000 eur. "Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 13.365 dôchodcov, 9810 držiteľov preukazu ZŤP, 8590 detí do šesť rokov veku a 219 detí do šesť rokov veku so zdravotným postihnutím," povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Z celkovej sumy vracia takmer 201.000 eur dôchodcom, 181.000 eur držiteľom preukazu ZŤP, 138.000 eur deťom do šesť rokov veku a 2200 eur deťom do šesť rokov veku so zdravotným postihnutím. Dôvera najviac vracia 62-ročnej zdravotne ťažko postihnutej žene, a to 695 eur.

V Union zdravotnej poisťovni sa vrátenie doplatkov týka 6910 poistencov, ktorým refunduje sumu vo výške 108.488 eur. "Priznané čiastky budú odoslané na vyplatenie poštovou poukážkou alebo na bankový účet v zákonom stanovenom termíne, t.j. do 30.9.," uviedla v stanovisku poisťovňa.

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten sa u starobných dôchodcov vlani znížil zo 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP z 30 na 25 eur. V prípade dôchodcov sa limit po novom týka všetkých bez ohľadu na výšku dôchodku. U detí je limit vo výške osem eur, nulový je u zdravotne ťažko postihnutých detí.

Ochranný limit sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Treba však pamätať na to, že do limitu sa započítava doplatok za najlacnejšiu verziu lieku na trhu. Pacienti pre to, aby získali peniaze, nemusia spraviť nič. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu.

Viac o téme: PeniazeLiekyPoisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu