Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MAPA legendárneho bohatstva: Sedem najväčších stratených pokladov sveta

Mapa pokladov podľa Bullion Vault Zobraziť galériu (4)
Mapa pokladov podľa Bullion Vault (Zdroj: bullionvault.com)

LONDÝN - Ak sa vám nedarí zbohatnúť, možno ste si zvolili zlé povolanie. Staňte sa lovcom pokladov! Podľa legiend naša planéta dodnes ukrýva neobjavené klenoty pirátov či nacistov. Niektoré z nich môžu byť pochované vo vrakoch lodí, iné čakajú na svojich objaviteľov hlboko v zemi.

Kazety plné drahých kovov, perly či náboženské artefakty. To všetko sú predmety, o ktorých sa sníva lovcom pokladov. V skrýšach po celom svete by sa ešte malo ukrývať množstvo stratených drahocenností.

Chudobný rybár našiel vo vode obrovský poklad na FOTO: Desať rokov ho ukrýval pod posteľou!

Spoločnosť Bullion Vault na svojej stránke zverejnila mapu najväčších pokladov sveta, z ktorých sedem je stále nezvestných. Honba za pokladmi bola typická pre všetky ľudské civilizácie v dejinách. Či išlo o dobyvateľské ťaženia alebo hľadanie Svätého grálu, pátranie po legendárnych cennostiach nestratilo na atraktivite ani dnes.

 

Kráľovské klenoty

Prvým zo siedmich hľadaných pokladov sú podľa Bullion Vault klenoty anglického kráľa Jána, ktorý na ceste z mesta Lynn do Lincolnshire v roku 1216 stratil cennosti závratnej hodnoty. Pri pokuse kráľovskej výpravy prejsť s ohromným bohatstvom zátoku, skončil náklad v močiaroch. Experti hodnotu pokladu odhadujú na 70 miliónov dolárov. Archeológovia sa dodnes bezvýsledne snažia určiť miesto, kde sa mohol poklad stratiť. Jeho objavenie patrí medzi najväčšie vízie hľadačov.

MAPA legendárneho bohatstva: Sedem
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Portugalská pýcha

Druhým na zozname je poklad portugalskej fregaty Flor de la Mar, ktorá prevážala najväčšie klenoty v histórii portugalskej námornej dopravy. Poklad z Malaccy sa však do Portugalska nikdy nedostal. Na ceste loď prekvapila silná búrka a v novembri 1511 stroskotala niekde pri ostrove Sumatra.

Mince španielskeho loďstva

Obrovský poklad španielskeho loďstva privážaný z Nového sveta do Španielska sa stratil 31. júla 1715 po tom, ako 11 z 12 lodí zmizlo v hurikáne niekde pri Floride. Dodnes vraj možno na plážach nájsť mince, ktoré vyplavilo more. Počas prírodnej katastrofy prišlo o život až tisíc námorníkov. Stratený španielsky poklad má obsahovať zlato, striebro aj perly nevyčísliteľnej hodnoty.

MAPA legendárneho bohatstva: Sedem
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Bájny poklad z Peru

Poklad z peruánskej Limy od roku 1820 už nikdy nikto nevidel. Keď hrozila v španielskej kolónii vzbura, kolonizátori sa svoj poklad rozhodli prepraviť do Mexika. Išlo vraj o stovky drahých kameňov, 113 náboženských sôch či 200 truhlíc plných zlata. Transportom bol poverený kapitán William Thompson. Loď s pokladom však prepadli piráti, s ktorými posádka udatne bojovala. S plavidlom podľa legendy zamierili na Kokosové ostrovy pri pobreží dnešnej Kostariky, kde poklad stihli ukryť. Jeho ďalší osud je však nejasný.

Vlak s nacistickým bohatstvom

Poľskí lovci pokladov posledné mesiace nehovoria o ničom inom. Vytrvale pátrajú po vlaku s nacistickým pokladom, ktorý mal byť počas druhej svetovej vojny ukrytý v podzemnom tuneli na trati v horskej oblasti medzi Vroclavou a Walbrzychom. Vlak by sa mal nachádzať v hĺbke osem metrov pod povrchom, okrem zlata by podľa špekulácií mohol ukrývať aj bájnu jantárovú komnatu, ktorú nacisti v roku 1941 ukradli Sovietskemu zväzu.

Zlato, diamanty aj ostatky pravekého človeka

Záhada zmiznutej japonskej vojnovej lode Awa Maru je dodnes nevyriešená. Plavidlo sa 1. apríla 1945 potopilo po zásahu amerického torpéda vypusteného z ponorky Queenfish. Na lodi sa malo nachádzať viac ako 2-tisíc ľudí, ktorí sa utopili spolu s pokladom enormnej hodnoty na dno mora. Awa Maru mala prevážať kilogramy zlata a diamantov, okrem toho lovci pokladov veria, že sa na jej palube nachádzali aj úlomky lebky pekinského prehistorického človeka HHomo erectus pekinensis.

Moderný poklad

Bohatý obchodník s umením Forrest Fenn ukryl v roku 1988 poklad v hodnote viac ako milión dolárov hlboko v horách severnej Ameriky. Poklad z Rocky Mountains čaká na svojho objaviteľa odvtedy, ako sa zberateľ, ktorému diagnostikovali rakovinu, rozhodol so svojimi milovanými drahocennosťami rozlúčiť bizarným spôsobom, a zároveň motivovať lovcov pokladov, aby po poklade pátrali. Fenn totiž vymyslel hádanku, ktorá je kľúčom k nájdeniu bohatstva. Indície ukryl do básne. Napriek tomu poklad dodnes nikto neobjavil.

MAPA legendárneho bohatstva: Sedem
Zobraziť galériu (4)

 

 

Viac o téme: Mapa pokladov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu