Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Umelci krajín V4 podajú na Divadelnej Nitre správu o novej Európe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Slovenská herecká špička, najlepšia česká inscenácia roka, maďarský film ocenený Oscarom, výnimočný poľský underground aj medzinárodne oceňovaný ukrajinský politický kabaret. Už štvrťstoročie prináša najväčší medzinárodný divadelný festival na Slovensku Divadelná Nitra na svoje dosky špičkové umenie krajín V4 a ani jubilejný 25. ročník, ktorý sa uskutoční od 23. do 28. septembra 2016, neobíde najpálčivejšie témy našich susedov v podaní divadelných, výtvarných či filmových osobností. A reflektovať to budú mladí kritici zo strednej i východnej Európy. Téma festivalu: Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

Na Divadelnej Nitre, samozrejme, nebudú chýbať domáce diela, ktoré nastavia zrkadlo súčasnej slovenskej spoločnosti. Divadlo Astorka Korzo ´90 príde do Nitry s autorským dielom Michala Vajdičku JAMA DERAVÁ, v ktorom sa napríklad Zuzana Kronerová, Anna Šišková či Ady Hajdu budú na scéne pýtať okrem iného: „Slovensko... aká je tá naša krajina? Aký je typický Slovák a aká je typická Slovenka? Je u nás bezpečne? A teda, ako sa nám žije na Slovensku?“ Režisérka, autorka, performerka a herečka v jednej osobe Sláva Daubnerová predstaví SOLO LAMENTOSO, dielo vychádzajúce z reálneho príbehu o žene, ktorá roky hlasným púšťaním opernej árie tyranizovala svojich susedov a  poukazujúce na to, akými rôznymi spôsobmi sa môže rodiť extrémizmus. Divadlo Andreja Bagara v Nitre vystúpi na Divadelnej Nitre s inscenáciou HAMLET JE MŔTVY – FAUST JE HLADNÝ, ktorá zobrazuje aktuálnu tému – odcudzený život súčasných tridsiatnikov. Festivalovým divákom sa predstaví Slovenské komorné divadlo Martin s dramatizáciou autobiografického románu Žo Langerovej VTEDY V BRATISLAVE, ktorý sa stal v roku 2007 Knihou roka. Choreografka Petra Fornayová prinesie na Divadelnú Nitru tanečnú performanciu OPERNBALL, v ktorej prepojí tanec, hudbu, videoart a slovenskú súčasnú poéziu.

TELEVÍZNY SPOT K 25. DIVADELNEJ NITRE 

Zo susedného Česka zavíta do Nitry najlepšia inscenácia roka 2015 – VYPOČUTIE z Komornej scény Aréna v Ostrave. Na javisku sa pri fiktívnej spovedi nacistického zločinca Adolfa Eichmanna stretne v jednom priestore aj židovský vojnový hrdina, obyčajná žena ako predstaviteľka ľudu, čo prežije v akomkoľvek režime, ale aj Vojtech Tuka či Alexander Mach z radikálnej odnože Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, ktorí riadili deportáciu slovenských Židov do koncentračných táborov v Poľsku.

Mladí poľskí divadelníci prinesú do hlavného programu videoinštaláciu s názvom KANTOR DOWNTOWN z divadla Teatr Polski Bydgoszcz. Po sto rokoch od narodenia jedného z najvýznamnejších tvorcov východoeurópskej divadelnej avantgardy Tadeusza Kantora ponúknu trpkosmiešnu sondu do životov a snov hviezdnych osobností z okraja americkej kultúry 70. a 80. rokov.

Umelci krajín V4 podajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

Kolekciu divadelných výpovedí z nášho regiónu doplní šestica ukrajinských hudobníčok a speváčok z Dakh Daughters Band, ktoré sa po vystúpení počas revolučných dní na kyjevskom námestí Majdan stali jedným zo symbolov odporu proti potláčaniu demokracie. Ich kabaretné predstavenie RUŽE sa spája s okupovaným mestom Doneck, ktorému sa hovorí mesto milióna ruží.

Umelci krajín V4 podajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

„Krajiny V4 majú status pevného jadra programu Divadelnej Nitry. Až v ostatnom ročníku však nastal obrat aj v odbornej reflexii programu, keď sa rezidenčného pobytu na festivale zúčastnila desiatka mladých divadelníkov, praktikov aj kritikov z krajín V4, ktorí pod vedením renomovaného a svetovo rozhľadeného teatrológa Patricea Pavisa hlavný program sledovali a na pravidelných stretnutiach k jeho hodnoteniu významnou mierou prispeli. Nastolili tak nový rámec a novú intenzitu, pokiaľ ide o reagovanie na predstavenia, dôležitú fázu ich umeleckého vyžarovania a intelektuálneho spracovania. A predovšetkým, formulovali stanoviská cenné najmä pre domácu vzorku predstavení, čím pomáhali napĺňať dlhodobú stratégiu festivalu – nastoliť dialóg medzi cudzím a naším, a to naše domáce overovať kritériami všeobecnejších európskych trendov,“ vysvetľuje teatrologička Soňa Šimková, predsedníčka Asociácie Divadelná Nitra.

Divadelná Nitra bude tento rok opäť hostiť seminár kritickej reflexie V4@Theatre Critics Residency, na ktorom sa zúčastní 12  kritikov do 35 rokov zo siedmich európskych krajín – okrem krajín V4 pribudnú tentoraz aj mladí kritici z Ukrajiny, Bieloruska a Moldavska. Seminár sa koná s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu a ako partneri k už druhý rok spolupracujú divadelné inštitúty a organizácie zo Slovenska, Poľska a Maďarska.

Umelci z krajín V4 nebudú chýbať ani v bohatom sprievodnom programe. Jeho ťažiskovým podujatím bude výstava diel výtvarného umenia Newrope, ktorú Divadelná Nitra organizuje v spolupráci s Nitrianskou galériou. Predstaví tvorbu autorov zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Čiech, ale aj Francúzska, Rumunska, Bulharska či dokonca USA a Kanady.

„Dôležitými udalosťami v tejto súvislosti sú predsedníctvo SR v Rade EÚ, úspech extrémne pravicovej strany vo voľbách či britské referendum o zotrvaní v EÚ. Výstava je postavená na otvorenej koncepcii a slobodnej prezentácii rôznych názorov,“ vysvetlil kurátor Omar Mirza. Väčšina diel vznikne priamo pre výstavu a budú sa snažiť odpovedať aj na otázky, ako by dnes znela Óda na radosť, čo môžeme urobiť preto, aby to nebola skôr Óda na smútok a aká je naša budúcnosť v spoločenstve, v ktorom žijeme. Zo slovenských umelcov sa na výstave predstaví napríklad Lucia Tkáčová, Oto Hudec, Jan Kostaa, Patrik Kovačovský, Jana Mináriková, Ilona Németh, Andrea Palamarčuková a Erik Sikora.

Tradičnou a obľúbenou súčasťou Divadelnej Nitry sú aj filmové projekcie, tentoraz sa uskutoční filmová prehliadka snímok krajín V4. Z nášho regiónu sa na plátno dostane nový slovenský film Zem, ktorá hľadá svoje nebo mladého režiséra Erika Prausa, ktorý prináša príbeh jednej horehronskej obce prostredníctvom osudov jej obyvateľov a je reflexiou sociálnej a ekonomickej reality súčasného Slovenska a zároveň hľadaním vzťahu k svojej zemi, k svojim koreňom. Z maďarskej kinematografie sa nitrianskym divákom predstaví film z obdobia holokaustu, ktorý zožal historický úspech a tento rok si na konto pripísal Oscara – Saulov syn režiséra Lászlóa Nemesa. Z Poľska zavíta do kina snímka Spojené štáty lásky režiséra Tomasza Wasilewskiho, ktorá sa vracia do roku 1990 a zobrazuje prvý euforický rok slobody. Štvrtým filmom z kolekcie V4 – v koprodukcii sa na ňom podieľala Česká republika, je dokumentárna snímka V lúčoch slnka, ktorá ponúka portrét súčasného totalitného režimu v Severnej Kórei.

Hlavný festivalový program Divadelnej Nitry ponúkne počas 6-dňového divadelného maratónu na štyroch javiskách 11 inscenácií uznávaných tvorcov z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska, Ukrajiny a Slovenska a jednu inscenáciu v rámci Festivalu Plus. Päť zo šiestich zahraničných divadiel programu sa predstaví úplne po prvý raz nielen na Divadelne Nitre, ale na Slovensku vôbec.

Pri príležitosti osláv 25. výročia založenia festivalu budú v programe Divadelnej Nitry aj špeciálne podujatia, ako napríklad  výstava Plagáty DN 25, výstava fotografií inscenácií z 25 ročníkov Divadelnej Nitry Foto DN 25 so špeciálnou kolekciou fotografií Focus V4 a „izba festivalových spomienok“ pod názvom Nostalgia DN 25. Vrcholom bude prezentácia dvojjazyčnej publikácie ... túžba živá po kráse / Medzinárodný festival Divadelná Nitra 1992 – 2016, ktorú vydáva Asociácia Divadelná Nitra a Divadelný ústav Bratislava.

Vstupenky sú v online predaji už od 1. augusta 2016 predpredaj.sk.

V pokladnici Divadla Andreja Bagara v Nitre sa budú dať lístky kúpiť od 2. septembra 2016.

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu