Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Vydesení vedci bijú na poplach: Majstrovské dielo prírody pred kolapsom, stratíme ho?

Veľká korálová bariéra Zobraziť galériu (2)
Veľká korálová bariéra (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Miznúce ryby a kolabujúci ekosystém. Veľká koralová bariéra, najväčší koralový útes na svete, ktorý je od roku 1981 zaradený medzi biosférickými rezerváciami UNESCO, zažíva krušné časy.

V niektorých jej častiach totiž vedci poukazujú na kompletný kolaps ekosystému. Problémom je najmä tzv. "blednutie koralov", ktoré nastáva, keď sú koraly stresované a vypudzujú riasy dodávajúce im farbu. Ak by boli v takom stave dlhodobo, uhynuli by a ryby by tak prišli o útočisko a potravu.

"Najšokujúcejším bol nedostatok rýb," tvrdí Justin Marshall z University of Queensland, ktorý je vrchným vyšetrovateľom programu Coral Watch. "V širšom zmysle vidím menej ako 50% toho, čo bolo predtým (pred blednutím). Niektoré druhy som nevidel vôbec," konštatuje po tom, čo strávil týždeň skúmáním útesov pri Jašteričom ostrove.

Ako vysvetĺuje, s menším počtom rýb bude mať Veľká koralová bariéra problém zotaviť sa. Celkovo Marshall odhaduje, že zomrelo viac ako 90%  koralov okolo Jašteričieho ostrova. Smutný osud mal postihnúť dokonca aj koraly, ktoré mohli byť staré viac ako tisíc rokov.

Práve Jašteričí ostrov bol silne zasiahnutý pri globálnom blednutí koralov, pri ktorom uhynula viac ako štvrtina koralov vo Veľkej koralovej bariére. Predpokladá sa, že v severnej časti uhynula väčšina koralov.

Veľká korálová bariéra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: KolapsAustráliaVeľká koralová bariéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu