Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci vyriešili ďalšiu záhadu Zeme: VIDEO Paranormálny jav má nebezpečné vysvetlenie

Zem sa vedcom hýbala pod nohami
Zem sa vedcom hýbala pod nohami (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Na prvý pohľad vyzerá trávou porastená lúka ako normálny kus pôdy, no keď sa po nej prejdete, máte pocit, akoby ste kráčali po nafukovačke. Možno by ste neverili, ale pôda je v skutočnosti pevná a nehrozí, že by ste sa do nej mohli prepadnúť. Podľa vedcov záhad súvisí s globálnymi zmenami.

Tento zaujímavý fenomén bol pozorovaný v oblasti Arktídy.  Hoci je pôda na mieste tvrdá, pri kráčaní sa prazvláštne nafukuje. Chemická analýza potvrdila, že z pôdy uniká metán a oxid uhličitý. Bubliny sa v rozľahlej tundre tvoria v mäkkom teréne a vedci ich dávajú do súvislosti s klimatickými zmenami.

Objav v Izraeli pomôže vyriešiť starodávnu biblickú záhadu: Veľmi dlho sme si hrýzli do jazyka!

Vysvetlením je podľa nich abnormálne teplo, ktoré spôsobuje roztápanie permafrostu a uvoľňuje zamrznuté plyny, uvádza Siberian Times. Globálne otepľovanie však môže mať katastrofické dopady. Do ovzdušia sa totiž môžu dostávať škodlivé plyny, ktoré až doteraz „odpočívali“ v pôde alebo pod morským dnom.

S podobným javom súvisia aj gigantické sibírske krátery, ktoré vyprovokovali bizarné teórie o ich vzniku. Ľudia si mysleli, že ich vytvorila mimozemská civilizácia alebo vznikli pádom meteoritu. V skutočnosti sú však výsledkom pôdnych zmien spôsobených zmenou klímy. Keď plyn z roztápajúceho sa permafrostu unikal z ľadového úkrytu, jav bol sprevádzaný masívnou erupciou.

Viac o téme: PôdaMetán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu