Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA potvrdila, že sa s našou planétou niečo deje: Buďte pripravení na iné počasie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON – Podľa amerických meteorológov je planéta rozpálenejšia, než kedykoľvek inokedy. Zima je stále na ústupe pred klímou, ktorá mení charakter našej atmosféry. Ukázalo sa, že Zem kráča cestou nových rekordov, ktoré nemusia byť pre ľudstvo priaznivé.

Predchádzajúci mesiac bol najteplejším júnom, aký kedy hydrometeorológovia zaznamenali, a zároveň 14. mesiacom v poradí, v ktorom padli globálne teplotné rekordy, tvrdia americkí vedci. Americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že celosvetová teplota morí bola v júni nepatrne vyššia než vlani v rovnakom čase, zatiaľ čo teplota na súši zostala nezmenená.

Turisti zažili zo dňa na deň šok: FOTO pred a po, letná idyla sa zmenila na snehové kráľovstvo

Rekordne teplých bolo prvých šesť mesiacov roku 2016 a budúcnosť je stále viac znepokojujúca. Každý z mesiacov tohto roka vytvoril nejaký svetový rekord a vedci predpokladajú, že rok 2016 bude najteplejším v histórii, resp. od čias teplotných záznamov, ktoré sa datujú od roku 1880. Výpočty naznačujú, že bude rok 2016 s 99-percentnou pravdepodobnosťou najteplejší, aký sme kedy namerali.

Vyhliadky na rok 2017

Problém sa dotkol aj Arktídy, kde bolo detekované najmenšie množstvo morského ľadu od začiatku roka 2016. Napriek tomu, že prognózy vyznievajú apokalypticky, odborníci dodávajú, že rok 2017 by sa mohol niesť v duchu miernejších teplotných vyhliadok vďaka slabnúcemu vplyvu El Niňo.

Väčšina vedcov pripisuje dané zistenia skleníkovým plynom a zároveň varuje, že za mnohými prírodnými katastrofami po celom svete je čiastočne klimatická zmena.Úhrnná priemerná teplota povrchu celosvetovej súše a oceánu bola v júni o 0,9 stupňa Celzia nad priemerom celého 20. storočia, ktorý predstavuje 15,5 stupňa Celzia, uvádza NOAA.

Najteplejším zaznamenaným rokom bol zatiaľ vlaňajšok. Jún 2016 bol o 0,02 stupňa Celzia teplejší než júnový rekord z minulého roka. Rekordné teploty boli zaznamenané na väčšine územia Ruska, v severnej časti Austrálie, na juhozápade USA, ako aj v Brazílii a Indonézii.

Viac o téme: PočasieHorúčavaPrognóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu