Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prísne utajený let do vesmíru: 40 rokov trvalo, kým Sovieti povedali verejnosti pravdu

Známym psíkom sa stala až Lajka. Tú vyslali do vesmíru v roku 1957.
Známym psíkom sa stala až Lajka. Tú vyslali do vesmíru v roku 1957. (Zdroj: YouTube)

MOSKVA/PRAHA - Prvé živé tvory, ktoré sa pozreli na hranicu vesmíru, boli psy na palubách sovietskych rakiet. Absolútne prvenstvo patrilo dvojici krížencov, ktorí sa volali Cigan a Dezik. Tí odštartovali 22. júla 1951 z kozmodrómu Kapustin Jar v rakete, ktorú sovietski vedci vyvinuli na základe nemeckej vojnovej V-2. Historický let bol prísne utajený a podrobnosti o ňom vrátane skutočných mien psích hrdinov sa na verejnosť dostali až začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Lety raketoplánov do vesmíru trvali dlhých 30 rokov: FOTO Na konte majú dve obrovské tragédie!

Počas zhruba štvrťhodinového letu vyletela raketa so psíkmi do zhruba stokilometrovej výšky, odkiaľ sa zase zniesla na padáku. Obaja kríženci z letu vyviazli prakticky bez následkov - Dezikovi nebolo vôbec nič, Cigan počas pristávania utrpel len povrchové odreniny.

Obaja psí hrdinovia sa museli vyrovnať nielen so štvorminútovým stavom beztiaže, ale hlavne s päťnásobným preťažením pri štarte. Nič z toho pre psy, pripútané počas letu do špeciálnych postrojov a sledované radom prístrojov, ale neznamenalo väčšie nebezpečenstvo.

Sovietski vedci totiž vyberali zvieratá, ktorým príroda dala do vienka odolnosť a zdravie - pouličných krížencov. Cigan bol huňatý biely psík, zatiaľ čo srsť jeho kolegu bola čierna s veľkými bielymi škvrnami.

Kozmického pioniera Dezika ale čakal smutný osud, pri druhom lete zlyhal padák a neovládateľná kapsula sa roztrieštila o zem. Lepší osud čakal na druhého člena priekopníckej posádky, ktorého sa ujal šéf sovietskej vesmírnej komisie akademik Anatolij Blagonravov, u ktorého žil spokojne ďalších desať rokov.

Viac o téme: DezikCigan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu