Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Astronómovia na to čakali mesiace: Sonda zvládla ťažkú skúšku, Prvá FOTO Jupitera!

Jupiter v celej svojej kráse Zobraziť galériu (3)
Jupiter v celej svojej kráse (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Sonda Juno, ktorá nedávno vstúpila na obežnú dráhu okolo Jupitera, poslala na Zem prvé fotografie najväčšej planéty slnečnej sústavy. Na snímke, ktorú zverejnila americká vesmírna agentúra NASA, je vidieť Slnkom osvetlená polovica Jupiteru aj tri jeho mesiace.

"Záber z kamery Juna ukazuje, že sonda ustála prvý prelet cez extrémne silnú radiáciu v okolí Jupitera," uviedol Scott Bolton z NASA. Vedci podľa neho teraz s napätím očakávajú prvé snímky pólov planéty. 

Jupiter a tri jeho mesiace
Zobraziť galériu (3)
Jupiter a tri jeho mesiace  (Zdroj: profimedia.sk/swri/msss/rex/shutterstock/)

Prvá fotka Jupiteru, ktorú sonda Juno zaobstarala, ešte nemá úplne bezchybné rozlíšenie. Snímky s vysokou kvalitou obrazu by Juno mala robiť od augusta, kedy sa k planéte ešte viac priblíži. 

Cieľom projektu za 1,1 miliardy dolárov je prieskum vnútra obrieho plynného telesa, ktorý by mohol prispieť okrem iného k poznaniu histórie celej slnečnej sústavy a vzniku iných solárnych systémov vo vesmíre. Deväť vedeckých prístrojov, ukrytých pred silnou radiáciou v špeciálnej komore bude zisťovať existenciu pevného Jupitera, mapovať jeho intenzívne magnetické pole, merať množstvo vody a amoniaku v atmosfére a pozorovať polárnu žiaru. 

Astronómovia na to čakali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Misia skončí po dvadsiatich mesiacoch tým, že Juno pri poslednom oblete vstúpi do Jupiterovej atmosféry, kde zanikne. Rovnaký osud mala v roku 2003 sonda Galileo, jediný pozemský aparát, ktorý doteraz obiehal okolo Jupitera, a to dobu ôsmich rokov. 

Viac o téme: VesmírJupiterSondaJuno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu