Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NASA oznámila prevratný objav na Jupiterovom mesiaci: VIDEO Dobrá správa pre ľudstvo

Európa
Európa (Zdroj: NASA/ESA/W. Sparks (STScI)/USGS Astrogeology Science Center)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) má zrejme ďalší dôkaz o tom, že na Jupiterovom mesiaci Európa je voda. Zábery nasnímané vďaka Hubbleovmu teleskopu odhalili možné vodné gejzíry, informovala NASA na svojich internetovej stránke.

NASA zverejnila fascinujúce VIDEO: Prvýkrát mohli ľudia uvidieť túto nevšednú udalosť

Podľa NASA teleskop zistil príslušný jav na južnom póle Európy, kde podľa presvedčenia vedcov pod ľadovou vrstvou existuje celý oceán. V roku 2012 Hubblov teleskop v rovnakej oblasti zistil prítomnosť pary.

Ak sa informácie potvrdia, išlo by už o druhý mesiac v slnečnej sústave, kde boli zistené stopy vody. Kozmická sonda Cassini už skôr zaznamenala vodu prúdiacu na povrch Saturnovho mesiaca Enceladus.

Podľa výskumníkov sa tak zvyšuje pravdepodobnosť, že prípadná misia na Európe by umožnila nazbierať vzorky vody z prasklín v ľade, namiesto aby bolo nutné sa celou krustou pracne prevŕtavať, ako sa doteraz myslelo.

"Oceán Europy je považovaný za jedno z najsľubnejších miest v slnečnej sústave, ktoré by mohlo obsahovať život," povedal Geoff Yoder z NASA. "Tieto gejzíry môžu, v prípade že skutočne existujú, ponúknuť iný spôsob podpovrchového prieskumu Európy," dodal.

Vedci odhadujú, že mohutné gejzíry chrlia vodu do výšky až 200 kilometrov. Podľa odhadov výskumníkov Európa má dvakrát viac vody, než je v oceánoch na zemeguli. Zatiaľ netušia, pod akou hrubou ľadovou krustou sa masy vody vyskytujú.

Viac o téme: VodaVesmírNASAEurópaJupiter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu