Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Rusku sa šíri po 75 rokoch smrteľná choroba: Lekári v pohotovosti, v nemocnici sú aj deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Najmenej 13 ľudí, prevažne detí, museli včera hospitalizovať zdravotníci na Jamalskom polostrove v severozápadnej Sibíri. Príčinou je podľa ruskej agentúry TASS rozšírenie sneti slezinnej (antraxu), ťažkého bakteriálneho ochorenia, ktorým trpia najmä hospodárske zvieratá. Nákaza u ľudí bola v Rusku zaznamenaná prvýkrát za 75 rokov.

Lekárov vydesil nový prípad strašidelnej stredovekej choroby: Chlapec (10) sa nakazil od blchy!

Choroba sa rozšírila v stádach miestnych pastierov, ktorí už prišli o viac ako 1500 kusov zveri. Do infekčného oddelenia nemocnice v meste Salechard, centre Jamaloneneckého autonómneho okruhu, boli povolaní odborníci z Moskvy, ktorí sa starajú o chorých. Dvadsaťštyri hodín je v pohotovosti letecká zdravotnícka služba, vo štvrtok má začať plošné očkovanie.

Rozšírenie choroby podľa zdravotníkov vyvolalo nezvyčajne teplé počasie, kedy sa teplota v tomto severskom regióne nezriedka pohybuje okolo 35 stupňov Celzia. Z ohniska nákazy boli evakuovaní pastieri jeleních stád a oblasť bola uzavretá.

Antrax je vysoko infekčné ochorenie, vyskytuje sa v pľúcnej, črevnej a kožnej forme. Baktérie sa stali surovinou na výrobu biologických zbraní, ktoré sa vyrábali v mnohých krajinách vrátane bývalého Sovietskeho zväzu.

Viac o téme: AntraxSneť slezinná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu