Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Hrozivá zbierka nemocnice: Výstava pre rodičov, TOTO všetko našli v deťoch

Naozaj slušná zbierka Zobraziť galériu (4)
Naozaj slušná zbierka (Zdroj: SITA/AP)

BOSTON - Odznak s exprezidentom Franklinom Rooseveltom. Krucifix. Detská šerifská hviezda. To sú len niektoré z vecí, ktoré lekári v bostonskej detskej nemocnici vybrali deťom z hrdla, nosa či uší - a predstavujú ich v desivej, no výchovne dôležitej expozícii, napísala agentúra AP.

Najväčšia hrozba pre ľudstvo: Čelíme smrtiacim superbaktériám, onedlho zomrú milióny

Prvou reakciou návštevníka na zarámovanú zbierku desiatok vecí, z ktorých najstaršie pochádzajú z roku 1918 a visí pri vchode na ušné, nosné a krčné oddelenie nemocnice, môže byť smiech, šok alebo nával nevoľnosti. Ale hlavným cieľom je pripomenúť rodičom, že pokiaľ ide o deti, opatrnosti a bdelosti nie je nikdy dosť.

"Je to rozhodne niečo, čo upúta pozornosť rodičov a prinúti ich to k zamysleniu, čo všetko sa nachádza v dosahu detí," povedala doktorka Anne Hseuová, ktorej chirurgickou špecializáciou je hlava a krk. Osobne už z hrdiel svojich detských pacientov vyberala vianočné ozdoby, hračky, pripináčiky na koberec a rad ďalších vecí.

FOTO Hrozivá zbierka nemocnice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeden z jej kolegov musel vytiahnuť korálik z ruženca blokujúci dýchacie cesty malého chlapca. Keby mal len o trochu menej šťastia, udusil by sa. Ale korálik uviazol pozdĺžne, takže stále mohol dýchať skrz dierku v jeho strede.

V súčasnosti patria medzi najčastejšie prehltnuté predmety malé batérie, ktoré sú obzvlášť nebezpečné, pretože chemikálie, ktoré obsahujú, môžu spáliť tkanivo v pažeráku v priebehu niekoľkých hodín.

FOTO Hrozivá zbierka nemocnice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Hrozivá zbierka nemocnice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Gumové balóniky, magnety a tiež farebné vankúšiky s jednorazovými dávkami pracích prostriedkov patria medzi predmety, ktoré deti často prehltnú, uviedla doktorka Sarah Dennyová z detského oddelenia pohotovosti v Národnej detskej nemocnici v meste Columbus v Ohiu. Osobne vraj už vyberala tlačidlo z mobilného telefónu z ucha istého pubescenta a obal od žuvačky uviaznutý v nosovej dierke dieťaťa niekoľko týždňov.

FOTO Hrozivá zbierka nemocnice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bostonská kolekcia, ktorá zahŕňa napríklad aj skrutkovací háčik, ručičku malej bábiky či kľúčik na sardinky, je okrem iného aj poctou zosnulému detskému lekárovi Charlesovi Fergusonovi, ktorý tu pracoval 35 rokov a väčšinu z vystavených predmetov sám vybral.

Viac o téme: DetiNemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu