Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci tvrdia, že už vedia, ako znížiť úmrtia na rakovinu o polovicu: Nevyžaduje si to žiadne lieky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ST. LOUIS - Nová štúdia naznačuje, že počet úmrtí na rakovinu by sa mohol znížiť o polovicu a množstvo nových prípadov až o 60 percent, a to všetko bez akýchkoľvek nových procedúr. V skutočnosti na to nie sú potrebné žiadne lieky. Všetko, čo musíme urobiť, je prinútiť ľudí, aby dodržiavali odporúčania, ktoré lekári robili po celé desaťročia: nefajčiť, piť s mierou, udržovať si zdravú váhu a pravidelne cvičiť.

Zlom vo výskume rakoviny, na ktorý sme dlho čakali: Nové lieky tu môžu byť už o pár rokov!

Samotný životný štýl nikdy nezastaví rakovinu, ako takú. Bohužiaľ, prepuknúť môže aj u tých najzdravších jedincov, ale nová americká štúdia slúži ako pripomienka, že aj keď sa zameriavame na úsilie nájsť nové spôsoby liečby, existujú osvedčené metódy, ako znížiť riziko vzniku rakovinu u ľudí.

"Aj keď robíme nové objavy, nemalo by nás to zastaviť pri uplatňovaní poznatkov, ktoré už máme," uviedli vedci, zaoberajúci sa verejným zdravím na Washingtonovej univerzite v St. Louis, ktorí boli do štúdie zapojení.

Vedci tvrdia, že už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo teda môžeme robiť pre zlepšenie našich vyhliadok?

Nielen táto štúdia, ale drvivá väčšina výskumov, hovorí o tom istom, pokiaľ ide o rizikové faktory pre rakovinu - cigarety, príliš veľa alkoholu, obezita a nedostatok pohybu. A to ešte nehovoriac o slnku.

Mingyang Song a Edward Giovannucci z nemocnice Massachusetts General Hospital sa pozreli na údaje z radu dlhodobých štúdií životného štýlu lekárov a zdravotných sestier v Spojených štátoch. Respondentov rozdelili do dvoch skupín. Na jednu s nízkym rizikom, ktorá nefajčila, ženy vypili nie viac ako jeden drink denne, muži dva drinky denne, mala zdravé BMI a pravidelne týždenne cvičila aspoň 2,5 hodiny a na druhú vysoko rizikovú, ktorá nespĺňala tieto kritériá.

Vedci tvrdia, že už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ukázalo sa, že 30.000 ľudí patrilo do "nízkej rizikovej skupiny", a viac ako 100.000 malo vysoké riziko, čo sekundárne dokazuje, že ani sestričky a lekári sa vždy neriadia vlastnými radami. Dôležité však je, že pri pohľade na výskyt rakoviny, zistili, že až 80 percent prípadov rakoviny pľúc by mohlo súvisieť so životným štýlom, rovnako ako viac než jedna pätina rakoviny hrubého čreva, rakoviny pankreasu, a prípadov rakoviny obličiek. Celkovo by sa tak dalo predísť 41 a 63 percent prípadom rakoviny, ako aj 59 až 67 percentám úmrtí na rakovinu.

Ide o dosť vysoké percentá, ak vezmeme do úvahy fakt, že napriek tomu čím sme bližšie k nespočetným sľubným novým spôsobom liečby, tým viac sa o ochorení dozvedáme a uvedomujeme si, aké je komplikované. Preto primárna prevencia by mala zostať prioritou v boji proti rakovine. Informoval portál sciencealert.com.

Viac o téme: RakovinaLiečbaPrevencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu