Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci začali v Británii vydávať nový magazín: Na titulku dali Alenku z ríše divov

Nový magazín Čechov a Slovákov vo Veľkej Británii začal vychádzať od mája. Zobraziť galériu (2)
Nový magazín Čechov a Slovákov vo Veľkej Británii začal vychádzať od mája. (Zdroj: Facebook/Česi a Slováci v UK)

LONDÝN – Slováci sa v zahraničí cítia ako doma. Dôkazom je nový magazín Plus CS, ktorý bude po úspešnom nultom vydaní od júna vychádzať aj v tlačenej podobe. Na titulke premiérového čísla sa objavila, ako inak, krásna Slovenka. Na takých vraj idú Briti oči nechať! Topkám sa podarilo vyspovedať šéfredaktora magazínu Romana Vilkoviča.

Kto prišiel s myšlienkou založiť magazín? Pre koho je určený? Kto všetko sa na projekte podieľal a aké prvé ohlasy ste zaznamenali?

História PlusCS.net siaha do Belfastu v roku 2010. Pôvodne to bol časopis pre Slovákov a Čechov v Severnom Írsku. Od začiatku to bol dobrý nápad, aj keď, typicky slovenský, našli sa aj kritici. Momentálne na projekte pracuje 12 ľudí a na čele stojím ako šéfredaktor ja a moja zástupkyňa Ivanka Turner.

Určite máte s magazínom smelé plány. Môžete o nich prezradiť viac?

Áno. Od júna bude Plus CS znova vychádzať aj v papierovej forme. Už rok máme webovú stránku, kde sa čítanosť pohybuje na úrovni asi 30-tisíc čitateľov mesačne.

Aký osud spojil ľudí okolo Plus CS?

Na začiatku to bol môj nápad a vďaka tomu, že som sa v Belfaste stretol so Štefanom Terekom, sa to začalo realizovať. Štefan je emigrant spred revolúcie a do Belfastu sa dostal v roku 1993 vďaka láske a svojej manželke Ann. Pomohol mi hlavne zorganizovať inzerciu a distribúciu. A to bol základ. Teraz, v Londýne, je to hlavne Ivanka, tiež novinárka, ale je to vlastne celý tím ľudí, ktorých nadchla myšlienka Plus CS.

Nulté číslo magazínu vyšlo v elektronickej podobe. Koľko bude stáť prvé číslo? V akom množstve a kde bude distribuované? Koľko bude mať strán?

Začíname skromne, na 1 000 kusoch. Aj s poštovným bude cena jedného čísla 3.99 libry a magazín bude mať 36 strán. Distribuovaný bude na stovkách miest. Hlavne v našich a poľských obchodoch v Británii.

Akým témam sa chcete v magazíne prioritne venovať?

Bude to mix... politika, kultúra, šport, rozhovory so zaujímavými ľuďmi, teda všetky informácie a fotografie, ktoré Slovákov a Čechov v Británii zaujímajú.

Slováci a Česi si údajne v Británii pomáhajú a držia spolu. Je to tak?

Aj áno, aj nie. Tak ako u nás doma. Mám rôzne skúsenosti, aj veľmi negatívne, ale aj tie pozitívne. Nedá sa to však percentuálne určiť.

Čo najviac trápi Slovákov žijúcich v Británii? A naopak, čo si v porovnaní so Slovenskom najviac pochvaľujú?

Trápi ich osud našej krajiny, malé zárobky a celková bieda oproti životu tu. Ale aj politika. Po dlhom čase sa tu o Slovensku zas hovorilo. Znova však negatívne - o Kotlebovi. Je to hanba Slovenska. Chýba nám tiež „naša“ strava. Naopak, je tiež veľa skvelých vecí, s ktorými sa tu denne stretávame, ale generálne asi kvalita demokracie. Tá dovoľuje urobiť referendum o zotrvaní v EÚ. Tá vlani dovolila aj referendum o samostatnosti Škótska.

Slováci začali v Británii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Česi a Slováci v UK)

 

 

 

Viac o téme: Britský magazínPlus CSSlováci v Británni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu