Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Legendárny symbol Divokého západu, ktorý pozná celý svet: So svojou bandou plienil, čo sa dalo

Butch Cassidy Zobraziť galériu (3)
Butch Cassidy (Zdroj: profimedia.sk)

BEAVER - Pred 150 rokmi, 13. apríla 1866, sa v americkom štáte Utah narodil legendárny lupič Butch Cassidy, ktorý sa stal jedným z najznámejších symbolov Divokého západu. Ku sláve mu výdatne pomohol aj film z roku 1969, v ktorom si Cassidyho zahral Paul Newman a jeho parťáka Sundancea Kida Robert Redford.

Cassidy sa narodil ako Robert LeRoy Parker v mormónskej rodine. Problémy so zákonom mal prvýkrát ako štrnásťročný, keď ukradol nohavice. Potom niekoľko rokov pracoval na rančoch ako kovboj, časom však dal prednosť výnosnejšieum, ale o to nebezpečnejšiemu remeslu zlodeja koní a dobytky, ktoré kombinoval s lúpežami v bankách. V polovici 90. rokov 19. storočia dokonca strávil rok a pol za mrežami. Keď sa vďaka guvernérskej milosti dostal von, založil slávnu Divokú bandu, s ktorou plienil vlaky aj banky. 

Legendárny symbol Divokého západu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na prelome storočí s Butchom ale prestali mať úrady trpezlivosť a slučka okolo neho a jeho dvadsaťčlennej zločineckej partie sa sťahovala. So zásobou peňazí preto aj so Sundanceom zmizol du Južnej Ameriky. Ani tam sa ale nezriekol zlodejského remesla. 

Legendárny symbol Divokého západu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa oficiálnej verzie zomreli Cassidy so Sundance Kidom v novembri 1908 pri prestrelke s bolívijskou políciou a vojakmi. Neskôr sa však objavili špekulácie, že smrť bola len fingovaná a obaja sa vrátili do Spojených štátov, kde spokojne dožili. 

Viac o téme: LupičButch cassidySundance kid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu