Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dražba hodiniek slávneho herca: Predajú ich za rekordnú sumu peňazí?

Paul Newman Zobraziť galériu (5)
Paul Newman (Zdroj: telkac.zoznam.sk)

NEW YORK - Aukčný dom Phillips bude na jeseň v New Yorku dražiť vzácne hodinky, ktoré patrili americkému hercovi, režisérovi a automobilovému pretekárovi Paulovi Newmanovi.

Hodinky Cosmograph Daytona značky Rolex majú ciferníky s bielymi číslicami v štýle Art Deco a sú jednými zo štyritisíc kusov na svete, ktoré spoločnosť v takomto prevedení vyrobila. Rodák zo Shaker Heights v Ohiu ich dostal od svojej manželky, herečky Joanne Woodward koncom 60. rokov minulého storočia, keď začal s pretekaním a je na nich vyrytý nápis "Jazdi opatrne". On ich v roku 1984 za pomoc s prestavbou domčeka na strome v ich rodinnom sídle vo Westporte v štáte Connecticut daroval bývalému priateľovi jeho dcéry Nell Jamesovi Coxovi, ktorý sa ich rozhodol predať. Aukcia, na ktorej hodinky ponúknu, sa uskutoční 26. októbra.

Podľa odborníkov z Phillips by sa hodinky, ktoré svojho času stáli 300 dolárov, mohli predať za milión dolárov (v prepočte približne 852-tisíc eur). Podľa magazínu The Hollywood Reporter ďalší experti však očakávajú, že by mohli vyniesť päť až desať miliónov (zhruba 4,26 až 8,52 milióna eur). Išlo by tak o rekordnú sumu, za ktorú kedy vydražili hodinky značky Rolex. Rekord zatiaľ zaznamenali hodinky z roku 1954, ktoré patrili poslednému vietnamskému cisárovi a vlani ich predali za päť miliónov dolárov. Časť z výnosu poputuje na charitatívne účely do Nell Newman Foundation, ktorú spomínaná Newmanova dcéra založila a Cox v nej pôsobí ako pokladník.

Paul Newman sa preslávil účinkovaním vo filme Mačka na rozpálenej plechovej streche (1958), v ktorom si zahral po boku Elizabeth Taylor. V šesťdesiatych rokoch sa predstavil napríklad v snímkach Exodus (1960), Hud, Hombre (1963), Frajer Luke (1967) či Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). V roku 1987 získal Oscara za hlavnú úlohu vo filme Farba peňazí. Na konte mal aj ďalších deväť nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. V roku 1986 dostal čestného Oscara a v roku 1994 humanitárnu cenu Jeana Hersholta. Ocenili ho aj na MFF v Cannes a v Berlíne. Medzi jeho ďalšie filmy patria aj Harry a syn (1984), Pán a pani Bridgeovci (1990), Súmrak (1998), Správa vo fľaši (1999) alebo Cesta do zatratenia (2002). Ako režisér stál napríklad za filmami Rachel, Rachel (1968), Harry a syn alebo Sklenený zverinec (1987). Zomrel v roku 2008.

Viac o téme: Paul Newman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu