Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dubaj chystá ďalší rekord: FOTO a VIDEO novej megastavby, ktorá predčí aj najväčšie očakávania

Megalomanský projekt novej veže Zobraziť galériu (3)
Megalomanský projekt novej veže (Zdroj: profimedia.sk)

DUBAJ - Emirát Dubaj plánuje výstavbu ďalšej megastavby, ktorá výškou predbehne doterajšiu dominantu mesta a najvyššiu stavbu sveta Burdž Chalífa, vysokú 828 metrov. Autorom projektu je španielsky architekt Santiago Calatrava Valls.

Developerská spoločnosť Emaar Properties, ktorá stavbu veže zabezpečí, oznámila, že presná výška bude známa až po jej dokončení. Veža má byť ale v každom prípade o kúsok vyššia než Burdž Chalífa. Náklady na výstavbu majú činiť miliardu dolárov (876 miliónov eur). Firma chce vežu dať ako "dar mestu do rokou 2020", kedy sa bude v Dubaji konať svetová výstava Expo. 

Dubaj chystá ďalší rekord:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hovorca spoločnosti Emmar Muhammad Abar vežu opísal ako elegantnú štruktúru, na ktorej budú vyhliadkové poschodia a taktiež poschodie s obchodmi a hotelom. Podľa makiet pôjde o štíhlu vežu pripomínajúcu svojím tvarom minaret, ukotvenú k zemi hrubými káblami. 

Dubaj chystá ďalší rekord:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

SAE nie sú jedinou krajinou posadnutou výškovými rekordmi svojich stavieb. V saudskoarabskej Džidde sa práve buduje stavba, ktorá má tiež prekonať Burdž Chalífu a má byť vyššia ako kilometer. 

Viac o téme: DubajNajvyššia stavbaEmmar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu