Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bláznivé historky z paluby uneseného lietadla: Neuveríte, čo všetko pasažieri povedali a spravili

Unesené lietadlo nakoniec bezpečne pristálo Zobraziť galériu (4)
Unesené lietadlo nakoniec bezpečne pristálo (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Na palube egyptského lietadla uneseného v utorok panoval relatívny pokoj a mnohí z pasažierov si nepripúšťali, v akej sú situácii. Patril k nim aj asistent z univerzity v Alexandrii Abdalláh Ašmáví, ktorý situáciu médiám síce opísal ako najhoršiu vo svojom doterajšom živote, avšak nechýbala jej humorná stránka.

Lietadlo uniesol Egypťan Sajfaddín Mustafa, ktorý sedel na zadnom sedadle. Po štvrť hodine letu z Alexandrie do Káhiry povedal palubnému personálu, aby odkázali pilotovi, že lietadlo je unesené a že pasažieri sa stratia, ak let nebude odklonený buď do Turecka, Grécka, alebo na Cyprus. Hrozil, že má pri sebe pás s výbušninami. 

Bláznivé historky z paluby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Posádka Mustafovi vysvetlila, že na let do Turecka nemá dosť paliva, takže lietadlo skončilo v cyperskej Larnake. Tam sa únosca po hodinách vyjednávania vzdal a teraz je vo väzbe. Egypt požiadal o jeho vydanie. Neskôr sa ukázalo, že údajné výbušniny boli len atrapa. 

Bláznivé historky z paluby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Väčšina pasažierov zostala pokojnými, ale niektorí ma pobavili. Jeden príjemný Egypťan pri pristávaní na Cypre obtelefonoval celú rodinu a priateľov, ktorým povedal: "Uniesli ma, Muhammad. Uniesli ma Fatima a tak ďalej". Ďalší muž volal manželke, aby jej oznámil, že ukryl časť svojich peňazí na tajné bankové konto. Najzábavnejšie na tom bolo, že jeho žena úplne odignorovala informáciu o tom, že je unesený a len chcela vedieť meno banky a číslo konta," citoval Ašmávího denník Al-Ahram. 

Bláznivá SELFIE s únoscom lietadla na Cyprus: Rukojemník sa škerí vedľa "teroristu"

Ďalší z cestujúcich sa vraj nedokázal preniesť cez to, že mu pred vstupom do lietadla zabavili zamrazené kurčatá. "Nechajte na palubu nastúpiť človeka so samovražedným pásom a chcete si nechať moje kurčatá," kričal na Cypre. "Jeden muž zas spal a prebudil sa až pri pristávaní, pričom chladnokrvne vyhlásil: "A prečo na Cypre? Zmeškám prípoj na ďalší let"," poznamenal Ašmáví o rozospatom pasažierovi. 

Bláznivé historky z paluby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa egyptských médií Mustafa sa počas výsluchu vysmial, že lietadlo uniesol, aby sa mohol stretnúť s rodinou, ktorú dlho nevidel, a ktorá žije na Cypre. Úrady preverujú možnosť, že je muž psychicky chorý. Vzniesol niekoľko nesúrodých požiadaviek, okrem iného chcel, aby boli prepustené ženy väznené v Egypte. 

Viac o téme: CyprusEgyptúnos lietadlaSajfaddín mustafa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu