Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Legendárny prejav, ktorý šokoval komunistov: Bol to despotický tyran, ktorý prenasledoval rodiny!

Chruščov v sídle OSN v roku 1960 Zobraziť galériu (2)
Chruščov v sídle OSN v roku 1960 (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Pred 60 rokmi, 25. februára 1956, vystúpil prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov s legendárnym prejavom, ktorým šokoval delegátov končiaceho 20. zjazdu KSSZ. V tajnom referáte totiž odsúdil Stalinovo zneužívanie moci a kult jeho osobnosti.

Zjazd bol prvým pokusom o reformu sovietskeho komunistického systému a znamenal aj isté uvoľnenie v krajinách takzvaného socialistického tábora vrátane Československa. Chruščov vo svojom niekoľkohodinovom prejave, ktorého plného znenia sa verejnosť dočkala až v roku 1990, vykreslil Stalina ako despotického tyrana. Vyčítal mu chybné kroky v zahraničnej i vnútornej politike, obludné represie, čistky v strane a štáte, prenasledovanie rodín v 30. a 50. rokoch. Hovoril aj o vysídlení Čečencov, Ingušov či Balkarov. Odsúdil taktiež Stalinovo konanie v súvislosti so smrťou Vladimíra Iľjiča Lenina a následný mocenský boj. Zároveň ale požadoval návrat k "posvätným leninským zásadám". 

Prekvapivá udalosť z roku 1991: Jeľcin všetkých zaskočil, Rusi mohli nadobro zmeniť dejiny

Chruščovove reformy následne viedli k prepusteniu státisícov politických väzňov. Okrem iného priniesli mierne zlepšenie bytovej situácie v krajine, zvýšenie najnižších dôchodkov, zlepšenie životnej úrovne farmárov alebo pokus o prechod k ekonomickým metódam riadenia hospodárstva a uvoľnenie v kultúre. 

Vo vrúcnom objatí s Fidelom Castrom (1960, OSN)
Zobraziť galériu (2)
Vo vrúcnom objatí s Fidelom Castrom (1960, OSN)  (Zdroj: SITA/AP)

Reformy a uvoľnenie však netrvali dlho, autoritatívnosť vo vedení strany a štátu sa čoskoro vrátila. Chruščova v roku 1964 zosadili a vystriedali ho tvrdá vláda Leonida Brežneva. O sedem rokov neskôr zomrel v zabudnutí. 

Viac o téme: Nikita chruščovStalinSovietsky zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu