Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slávny hriešnik (79) z väznice Shawshank pôjde na slobodu: Spravodlivosti unikal 56 rokov

Frank Freshwaters
Frank Freshwaters (Zdroj: Twitter/The Boston Globe)

COLUMBUS - Väzeň, ktorého osud inšpiroval svetoznámy film Útek z väznice Shawshank, bude oslobodený. Neuveriteľných 56 rokov unikal 20-ročnému trestu, z ktorého si odsedel len dva roky. Vo svojich 79 rokoch dostal päťročnú podmienku.

Frank Freshwaters utiekol z väzenia v Ohiu v roku 1959 po tom, ako ho odsúdili za neúmyselné zabitie na 20 rokov. Jeho životný príbeh napokon zvečnil režisér Frank Darabont vo filme Útek z väznice Shawshank z roku 1994.

FOTO Pohľad do najznámejšej slovenskej väznice: REPORTÁŽ, ktorá odhalí to, čo ste ešte nevideli

Freshwaters žil väčšinu svojho života pod falošnou identitou ako William Cox, kým ho v máji 2015 nechytili v oblasti Brevard county na Floride. O presnom termíne jeho prepustenia sa má rozhodnúť v apríli, uvádza Theguardian.com. K prepusteniu Freshwatersa viedli zdravotné a rodinné problémy, hoci sa desaťročia vyhýbal zodpovednosti.

Viedol bezchybný život

„Nepochybujem o jeho zlom zdravotnom stave. Nepopieram, že má rodinu a priateľov, ktorí ho napriek jeho činu milujú. Ale nejde o to,“ myslí si Brad Gessner, hlavný poradca štátneho zástupcu, podľa ktorého by malo ísť predovšetkým o spravodlivosť, na ktorú majú obete nárok. Takisto syn obete, Richard Flynt, povedal, že Freshwaters si svoj čin neodpykal.

Na slobode vykonával Freshwaters niekoľko povolaní v rôznych štátoch, pracoval napríklad ako kamionista. V roku 1975 ho však v Západnej Virgínii zadržali, ale guvernér Arch Moore ho odmietol vydať do rúk zákona, pretože v štáte viedol 16 rokov bezchybný život.

Hoci bol Freshwatersov život predlohou pre novelu Stephena Kinga, jeho život bol v skutočnosti iný, ako osud Andyho Dufresneho, ktorému sa podarilo dostať z prísne stráženého väzenia až po 19 rokoch cez namáhavo vykopaný tunel. Freshwatersonovi sa podarilo utiecť už po dvoch rokoch z väzenskej farmy s nižšou úrovňou ochrany, teda nie priamo z väzenia.

...

Viac o téme: Frank FreshwatersÚtek z väznice Shawshank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu