Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neuveriteľný príbeh o prežití: Dcéru chcel zabiť, lebo si chcela vziať iného, vo vode precitla!

Na traumu, ktorú jej spôsobili najbližší členovia rodiny, len tak skoro nezabudne Zobraziť galériu (2)
Na traumu, ktorú jej spôsobili najbližší členovia rodiny, len tak skoro nezabudne (Zdroj: YouTube)

ISLÁMÁBÁD - Otec Saby Kaiserovej položil ruku na ˇKorán a prisahal, že svojej dcére neublíži, ak sa vráti domov, aby si ju jej nový manžel mohol odviesť "so cťou". Devätnásťročná dievčina utiekla z domu len nedávno, ale nakoniec otcovi uverila a po istom zdráhaní s návratom súhlasila. Otec a strýko ju ale zaviezli k brehu rieky, kde ju zbili a pritisli pištoľ k čelu. Len zázrakom unikla smrti.

Saba v poslednom okamihu sklonila hlavu, takže jej guľka prešla tvárou od oka k perám a stratila vedomie. Muži jej bezvládne telo napchali do jutového vreca, ktorí hodili do rieky a potom z miesta ušli v presvedčení, že sa im týmto činom podarilo očistiť meno rodiny. Dievčina ale zázrakom neskončila ako ďalšie zabudnuté obete množstva "vrážd zo cti". Vo vode precitla, podarilo sa jej dostať na breh a vyhľadať pomoc.

Pri útoku utrpela devastačné poranenia tváre
Zobraziť galériu (2)
Pri útoku utrpela devastačné poranenia tváre  (Zdroj: YouTube)

Jej príbeh o prežití sa stal námetom snímky A Girl in the River (Dievča v rieke), ktorá tento rok vyhrala Oscara v kategórii krátkych dokumentov. Film pakistanskej režisérky Šarmín Obaidovej Činojovej odštartoval bezprecedentnú diskuiu o "vraždách zo cti", ktorých obeťou sa každoročne v konzervatívnom moslimskom Pakistane stane najmenej tisíc žien. Pakistanský premiér sľúbil,, že "zbaví Pakistan tohto zla" tým, že podporí zákon, ktorý by mal zamedziť, aby vrahovia v týchto prípadoch unikli bez trestu, ak im odpustí niekto z príbuzných obete. "Vraždy zo cti nie sú v Pakistane považované za zločin, pretože za ne nie je nikto stíhaný či uväznený. Ľudia v nich nevidia chladnokrvnú vraždu, snažia sa ich ospravedlniť ako náboženskú tradíciu," vyhlásila Činojová. 

Aktivisti sú presvedčení, že počet "vrážd zo cti" je v Pakistane podstatne vyšší ako vládny odhad. Ďalšie tisísú hlásené aj z iných islamských krajín či moslimských komunít v Británii a Severnej Amerike. Páchajú sa z viacerých dôvodov - v prípade, že žena odmietne vopred dohodnuté manželstvo, kvôli vzťahu s mužom, ktorého rodina neschvaľuje, kvôli mimomanželskému sexu, ale tiež napríklad z dôvodu nevhodného obliekania. Potrestaná býva dokonca aj obeť znásilnenia. Pakistanskí politickí vodcovia dlho odmietali tento citlivý problém riešiť v obavách, že proti sebe poštvú duchovných, hoci v Koráne nie je pre túto praktiku žiadne ospravedlnenie. 

Novomanželov potrestal otec nevesty: Nesúhlasil s ich láskou, oni sa napriek tomu vzali

Saba sa v očiach rodiny dopustila zločinu, keď utiekla, aby si mohla vziať svojho priateľa - továrenského robotníka z chudobnejšej rodiny. Od začiatku bola pripravená bojovať s tlakom, aby svojmu otcovi a strýkovi odpustila a namiesto toho mala v úmysle trvať na ich stíhaní. Rovnako silný bol ale chladný vzdor otca, ktorý ani za mrežami neprejavil sebemenšiu ľútosť, výčitky svedomia či pochybnosti o svojom čine. "Povinnosť nám velila to urobiť. Vzala nám česť, všetko zničila," povedal. 

Neuveriteľný príbeh o prežití:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Aj napriek počiatočnému odhodlaniu nakoniec Saba s manželom podľahli tlaku a pred súdom uviedla, že príbuzným odpúšťa. Jej otec je stále zaťatý. "Môžem hrdo vyhlásiť, že žiadnemu z mojich detí v ďalších generáciách nenapadne, že by mohli spáchať to, čo vykonala Saba," chválil sa s tým, že vďaka svojmu činu už dostal niekoľko ponúk na sobáš pre svoju druhú dcéru. Saba v súčasnosti žije v provincii Pandžáv v dome rodiny svojho manžela, ktorému práve porodila dieťa. Otec sľúbil, že sa jej už nikdy nedotkne, dcéra si tým ale až taká istá nie je. 

Viac o téme: PakistanVražda zo cti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu