Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prekvapivý nález v utečeneckom tábore: Odkiaľ sa vzali tajomné artefakty staré tisíce rokov?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ĽUBĽANA - Tri sošky nájdené vlani v novembri v utečeneckom tábore spustili v Slovinsku rozsiahle vyšetrovanie. Zistilo sa totiž, že artefakty sú staré tisíce rokov. Informovala o tom v stredu slovinská tlačová agentúra STA s odvolaním sa na políciu.

Polícia v druhom najväčšom slovinskom meste Maribor oznámila, že vyšetruje podozrivý prípad pašovania artefaktov, keďže v stane v utečeneckom centre v dedine Gruškovje pri hranici s Chorvátskom niekto 4. novembra nechal tri sošky. 

Národné múzeum potvrdilo, že predmety sú pravé staroveké artefakty zo sumerskej civilizácie. Mohli by pochádzať z tamojších chrámov a môžu byť staré okolo 5000 rokov. 
Zatiaľ nebola stanovená hodnota sošiek, ale odborníci uviedli, že je zrejme nevyčísliteľná. 
Polícia sa rozhodla zatiaľ nezverejňovať fotografie sošiek. 

Cez Slovinsko v súčasnosti prechádzajú tisíce utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu i ďalších krajín a polícia sa snaží zistiť, kto mohol mať artefakty so sebou. Podľa expertov ide o votívne sošky vyrobené z alabastru. Analýzy ukazujú, že pochádzajú z oblasti starovekej Mezopotámie, ktorá sa rozkladala na území novodobej Sýrie a Iraku. Na juhu Mezopotámie žili aj spomínaní Sumeri. 

Podľa doterajších zistení tieto artefakty nechýbajú žiadnemu múzeu na svete - zrejme patrili do súkromnej zbierky. K tomuto názoru sa priklonil šéf oddelenia starovekých dejín a geológie v slovinskom Národnom múzeu Peter Turk. Pašovanie artefaktov je na základe slovinských zákonov trestné a páchateľ môže dostať až päť rokov väzenia. 

Prvé médium, ktoré o záhadnom náleze informovalo, bol Slovinský rozhlas. Ten v utorok 1. marca uviedol, že sošky asi priniesli jednotlivci, ktorí sa ich snažili predať na čiernom trhu a vďaka tomu potom začať nový život. 

Vojenské operácie a boje spôsobili nenapraviteľné škody na tisícročia starých monumentoch na Blízkom východe, ale mnohé vzácne artefakty boli ukradnuté a dnes sa predávajú na čiernom trhu. 

Koncom minulého mesiaca sa v Londýne konalo sympózium o tomto probléme. Účastníci uviedli, že vážne škody boli spôsobené na kultúrnom dedičstve na turecko-sýrskej hranici, odkiaľ sa do ostatných častí sveta pašujú predovšetkým menšie artefakty. Medzi pašovanými predmetmi sa niekedy nájdu časti monumentálneho umenia ako mozaiky či väčšie plastiky. 

Viac o téme: PašovanieArtefakty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu