Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prvenstvo, ktoré Sovietom už nikto nevezme: V jednej veci sa ale na Američanov nechytali

Povrch Mesiaca tak, ako ho videla Luna Zobraziť galériu (2)
Povrch Mesiaca tak, ako ho videla Luna (Zdroj: profimedia.sk)

BAJKONUR - Pred päťdesiatimi rokmi si mohol vtedajší Sovietsky zväz pripísať ďalšie čiastkové víťazstvo nad USA v súboji o nadvládu vo vesmíre. Luna 9 ako prvá sonda vyslaná zo Zeme hladko pristála na mesačnom povrchu 3. februára 1966.

Po pristátí sa hermeticky uzavretý kontajner pripomínajúci guľu otvoril, aby mohol zaobstarať prvé snímky mesačného povrchu. Vedľa panoramatických fotiek okolia poskytla 1,5-tonová Luna vedcom informáciu, že povrch Mesiaca sa pod technikou nepreborí a je teda pevný. 

 

Pristátie na Mesiaci nie je podvod! Vedci našli ďalší dôvod, prečo nemohlo byť sfalšované

Luna 9 bola súčasťou sovietskeho vesmírneho programu s názvom Luna, v rámci ktorého bola v rokoch 1959 až 1976 do vesmíru vyslaná séria nepilotovaných výskumných sond s cieľom dosiahnuť a preskúmať Mesiac. Program si počas rokov pripísal na svoje konto hneď niekoľko prvenstiev. Medzi ne bezpochyby patril let sondy Luna 2 v septembri 1959, ktorá sa stala prvým ľudským výtvorom, ktorý dosiahol povrch Mesiaca. Luna 16 zas ako prvá späť na Zem dopravila vzorky z Mesiaca. 

Sonda Luna 9 na výstave Úspechov národného hospodárstva ZSSR
Zobraziť galériu (2)
Sonda Luna 9 na výstave Úspechov národného hospodárstva ZSSR  (Zdroj: profimedia.sk)

Napriek úspechu programu Luna sa sovietskym vedcom nepodarilo doviesť do úspešného konca projekt pilotovaného letu na Mesiac, kde slávili úspech ich najväčší konkurenti Američania. 

Viac o téme: MesiacLunaSovieti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu