Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhadná FOTO zmiatla svet: Konšpirátori tvrdia, že nepochádza zo Zeme, tentokrát majú pravdu

Foto z Marsu má ďaleko od červenej Zobraziť galériu (4)
Foto z Marsu má ďaleko od červenej (Zdroj: nasa)

WASGHINTON - Horizont, ktorému dominuje modrá obloha nad skalnatým hrebeňom. Človeku by pri tomto pohľade ani nenapadlo, že snímka pochádza odniekaľ inakade než zo Zeme. Milovníci konšpirácií ale tvrdia, že tomu tak je. A tentoraz sa veru nemýlia, fotka naozaj nemá nič spoločné s modrou planétou.

Snímku, ktorá vyvolala búrlivú polemiku, zverejnil Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Vyhotovila ju sonda Curiosity na Marse. Ktovie, prečo sa Marsu hovorí červená planéta; vo svetle nových dôkazov by sa zrejme mala premenovať na modrú, pretože práve táto farba dominuje dotyčnej fotografii. Scott Waring, prispievateľ portálu UFO Sightings Daily, je presvedčený o tom, že americká kozmická agentúra úmyselne mení farbu fotiek pochádzajúcich z Marsu, aby vyzerali, že planéta je červená. 

Záhadná FOTO zmiatla svet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

"99 percent fotografií, ktoré NASA zverejňuje, sú čiernobiele. A niekedy červené, aby Mars vyzeral ako tmavočervená pôda zo záhrady. Najnovšia snímka ale dokazuje, že Mars vôbec nie je až taký červený. Kamenný povrch je biely až modrý, obloha je jasne modrá a bez obláčika. NASA nechce, aby toto tajomstvo vyšlo na povrch," povedal Waring, no neuviedol už ale dôvod, prečo by NASA mala chcieť, aby si ľudia mysleli, že Mars je červený a nie modrý. Podľa neho by ale za tým mohla stáť snaha agentúry zakryť dôkazy mimozemského života na Marse, ktoré vraj boli objavené. 

Modrý západ Slnka na Marse
Zobraziť galériu (4)
Modrý západ Slnka na Marse  (Zdroj: nasa)

VIDEO Konečný dôkaz života na Marse? Našli tajomné hieroglyfy vyrezané do skaly

Faktom ale je, že NASA minulý rok zverejnila snímky, ktoré dokazujú, že Mars je minimálne tak modrý, ako je červený. Keď sa totiž sonda zavŕtala pod povrch, prach, ktorý pri tom vznikol, bol modrý.

Záhadná FOTO zmiatla svet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

Satelitné zábery Európskej vesmírnej agentúry (ESA) zas zobrazujú modré škvrny, o ktorých si viacerí odborníci mysleli, že by mohli byť jazerami. Nakoniec vysvitlo, že je to podložie Marsu.

Záhadná FOTO zmiatla svet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ESA)

Takže teória o tom, že Mars je viac modrý ako červený, by sa mohla ukázať ako pravdivá. 

 
Viac o téme: MarsCuriosity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu