Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šesť konšpiračných teórií, o ktorých sa ukázalo, že sú pravdivé

Dátove centrum NSA. Zobraziť galériu (7)
Dátove centrum NSA. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský portál metro.co.uk zosumarizoval šesť konšpiračných teórií, ktoré by sa na prvý pohľad mohli javiť ako poriadne pritiahnuté za vlasy, ale len do chvíle, kedy na svetlo sveta preniklo, že nie sú len výtvorom fikcie. Napriek tomu, že vyzerali byť neuveriteľné, nemožné či prehnané, ukázali sa byť, bohužiaľ, pravdivými.

Záhada smrti letkyne Amelie Earhartovej konečne vyriešená? Špionáž a život pod novou identitou

1. MK-Ultra: Tajný projekt CIA na ovládanie mysle

Šesť konšpiračných teórií, o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V rokoch 1953 až 1964 americká informačná služba CIA tajne vykonala desiatky experimentov na amerických občanoch, aby sa pokúsila kontrolovať ich myseľ. Testy zahŕňali podávanie halucinogénnych drog, ako je LSD, ale taktiež elektrošoky, hypnózu, podprahové presviedčanie a izolačné techniky.

MK-Ultra sa vykonával na 86 vysokých škôl, v 12 nemocniciach a troch väzniciach po celých Spojených štátoch. Niektoré z najnebezpečnejších pokusov boli vyhradené pre ťažko chorých pacientov s rakovinou. Najmenej dvaja ľudia zomreli v dôsledku experimentov.

Testy boli utajené až do 70. rokov, kedy americký Senát nakoniec uskutočnil vyšetrovanie programu. Bohužiaľ, dovtedy CIA už zničila väčšinu dokumentov súvisiacich s MK-Ultra, takže je nemožné dopátrať sa k plnému rozsahu toho, čo sa dialo.

2. Tajný vládny "gej detektor"

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

V 60. rokoch vďaka zakorenenej homofóbii bola homosexualita považovaná za významnú bezpečnostnú hrozbu. Výsledkom bolo, že kanadská vláda chcela eliminovať homosexuálnych ľudí v armáde, polícii a štátnej správe. Preto najprv vytvorila špeciálny tím vyšetrovateľov v prestrojení, ktorí mali identifikovať homosexuálov v rôznych kluboch, čo sa ukázalo ako neefektívne. Namiesto toho sa vyvinulo zariadenie, ktoré sa hovorovo nazývalo "Fruit Machine".

Zodpovední sa tvárili, že ide o záťažový test na stres, pri ktorom nič netušiacemu adeptovi ukázali sériu erotických snímok. Meralo sa, ako sa pri pohľade na každú fotografiu rozšíria človeku zreničky. V prípade, že sa tak stalo počas pohľadu na rovnaké pohlavie, bol zo zamestnania vyhodený alebo donútený k rezignácii.

Stroj však nebral do úvahy odlišné množstvo svetla pri každom zábere, takže tím vytvoril ešte kurióznejšie zariadenie - plethysmograf, zameraný na prietok krvi do pohlavných orgánov. Najmenej 400 ľudí prišlo o prácu po tom, čo boli obvinení z homosexuality.

3. Štúdia Tuskegee: Infikovanie černochov syfilisom

Šesť konšpiračných teórií, o
Zobraziť galériu (7)

Odporný rasový experiment trval od roku 1932 do roku 1972. Výskumníci takmer 400 zbedačených a nedostatočne vzdelaných afro-amerických mužov nainfikovali syfilisom a mapovali postup tohto ochorenia bez toho, aby im nasadili liečbu. Chceli zistiť, či smrtiaca pohlavná choroba vplýva na černochov inak ako na belochov.

Infikovaným mužom nikdy nepovedali, aké ochorenie majú. Vedci im jednoducho povedali, že ide o "zlú krv" a podávali im lieky ako aspirín, minerálne doplnky, alebo dokonca len placebo. To pokračovalo aj po tom, čo sa penicilín stal štandardnou liečbou syfilisu v roku 1947.

Keď sa štúdia dostala na verejnosť v 70. rokoch, došlo k protestom a experiment ukončili. Dovtedy však len 74 z pôvodných 400 subjektov zostalo nažive. Navyše sa nakazilo taktiež 40 manželiek a 19 detí sa narodilo s vrodeným syfilisom. V roku 1997 americký prezident Bill Clinton priznal, že to, čo robila vláda Spojených štátov, bolo hanebné.

4. Otrávené nápoje počas prohibície

To, aký drink si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

USA zaviedli do praxe úplný zákaz akéhokoľvek predaja a výroby alkoholu v rokoch 1920 a 1933 - čo nevyhnutne malo za následok vznik tajných barov a domácich pivovarov. V skutočnosti došlo k prudkému nárastu počtu popijúcich ľudí, z čoho boli úrady značne frustrované.

Pašeráci využívali priemyselný denaturovaný alkohol s nechutnými prísadami, z ktorého sa po pomerne ľahkom odstránení týchto chemikálii dal opäť získať požívateľný mok. Vláda však otrávila tieto zásoby tým, že prísady už boli nielen odporné pre chuť, ale aj jedovaté. Začali doň pridávať veci, ako je metylalkohol, rovnako ako petrolej, benzén, kadmium, formaldehyd, chloroform, acetón a mnoho ďalších, ktoré bolo ťažké odstrániť.

Spočiatku zomrelo okolo 100 ľudí a vláda očakáva, že tento krok záujemcov nadobro odradí od pitia alkoholu, čo sa však nestalo. Nakoniec mali dôsledky otravy až 10-tisíc obetí. Oveľa viac pacientov však bolo ponechaných s ťažkým zdravotným postihnutím alebo slepotou. Mnohí v tom čase verili, že išlo taktiež o taktiku sociálnej čistky, spôsob, ako sa zbaviť "nežiaducich" občanov.

5. Operácia Paperclip: Spolupráca USA s nacistami

Šesť konšpiračných teórií, o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Po konci druhej svetovej vojny CIA získala nacistických vedcov z Nemecka k rozvoju psychadelických, myseľ-ovládajúcich liekov, ktoré by mohli použiť proti sovietskym zajatcom. Počas spoločnej práce na tajnom mieste neďaleko Frankfurtu - v tábore s názvom Camp King - Američania a nacisti vyvinuli halucinogénne "sérum pravdy" a techniky pre ovládanie mysle a indoktrináciu.

CIA potom pokračovala vo využívaní nového halucinogénu, dnes známeho ako LSD, pri svojich experimentoch na amerických občanoch ako súčasť programu MK-Ultra. LSD sa taktiež využívalo pri vymývaní mozgov sovietskych špiónov, aby zabudli na ich rozhovory s Američanmi.

Z tohto partnerstva sa CIA tiež naučila, ako replikovať deštruktívne prostriedky chemickej vojny vyvinuté špičkovými Hitlerovými vedcami, vrátane plynu Sarin a biologických zbraní.

5. NSA a medzinárodný dohľad

Edward Snowden
Zobraziť galériu (7)
Edward Snowden  (Zdroj: SITA)

Jediným príkladom z 21. storočia na tomto zozname je aféra Edwarda Snowdena, bývalého splnomocnenca pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru, ktorý v roku 2013 prezradil, že vláda USA tajne sleduje všetku komunikáciu.

Zo začiatku sa myslelo, že sa to týka iba občanov USA, ale odhalenie malo dominový efekt. Krátko nato vyšlo najavo, že špehovaní boli aj svetoví lídri, dokonca aj spojenci USA. Za obeť špehovaniu padli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande. Britská agentúra GCHQ takisto zhromažďovala informácie o britských občanoch, aj keď nie v rovnakom rozsahu. Napísal portál metro.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu