Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pred 70 rokmi sme prišli o časť územia: Červená armáda ho obsadila a už nepustila

Podkarpatská Rus Zobraziť galériu (3)
Podkarpatská Rus (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Súčasťou Ukrajiny sa pred 70 rokmi, 22. januára 1946, formálne stala Podkarpatská Rus. Najvyšší soviet Sovietskeho zväzu v tento deň vydal výnos, ktorým bola z Podkarpatskej Rusi vytvorená Zakarpatská oblasť Ukrajinskej SSR. To viedlo automaticky k likvidácii autonómnej republiky a jej mocenských orgánov. Podkarpatská Rus patrila predtým do niekdajšieho Československa.

Jeho súčasťou sa stala hneď po prvej svetovej vojne. Rozšírenie republiky až k hraniciam Rumunska prinieslo rozhodnutie Národnej rady uhorských Rusínov, ktorá sa vyslovila pre pripojenie Podkarpatskej Rusi k ČSR, a predovšetkým záver parížskej mierovej konferencie v marci 1919, ktorá autonómne pripojenie Podkarpatskej Rusi schválila. Počas spolužitia v jednej republike si Podkarpatská Rus získala v Česku priaznivcov. 

Pred 70 rokmi sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Koniec spoločného štátu priniesla druhá svetová vojna. Ihneď po okupácii českých krajín Nemeckom obsadilo Podkarpatskú Rus Maďarsko. Po tom, čo Červená armáda na jeseň 1944 oblasť oslobodila, ju už z rúk nepustila. Hoci prezident Edvard Beneš predpokladal po vojne obnovenie republiky v jej predmníchovský hraniciach, nestalo sa tak. Sovietsky vodca Stalin sa strategického územia nehodlal vzdať. 

Pred 70 rokmi sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

 

Japonsko sa s Ruskom od druhej svetovej vojny sporí o ostrovy:  Podpíšu konečne mier?

Definitívny koniec existencie spoločného štátu nastal 22. novembra 1945, kedy Dočasné národné zhromaždenie schválilo zákon o pripojení Podkarpatska k Ukrajinskej SSR. Zmluvu medzi ČSR a ZSSR, podľa ktorej bola táto časť republiky odstúpená Ukrajine, podpísali 29. júna 1945 v Moskve predseda vlády Zdeněk Fierlinger a štátny tajomník ministerstva zahraničia Vladimír Clementis. 

Viac o téme: Podkarpatská rusZakarpatská oblasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu