Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známky života v slnečnej sústave? Na blízkej planétke objavili zamrznutú vodu

Planetá Ceres, vyparovanie vody
Planetá Ceres, vyparovanie vody (Zdroj: SITA)

GÖTTINGEN - Americká vesmírna sonda Dawn objavila na planétke Ceres v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom ľad.

Po preskúmaní záberov sondy o tom dnes informovali vedci Ústavu Maxa Plancka v nemeckom Göttingene. Sondu Dawn vypustil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v roku 2007 a experti z Planckovho inštitútu pre výskum slnečnej sústavy sa na realizáciu projektu od začiatku podieľajú: vyvinuli, financovali a spravujú kamerový systém sondy a ich úlohou je aj vyhodnotenie obrazových materiálov.

Sonda Dawn dosiahla vlani v decembri vzdialenosť iba 385 kilometrov od planétky pomenovanej po rímskej bohyni plodnosti a od tej doby na Zem posiela veľmi ostré snímky. Pozorovať na nich podľa göttingenských vedcov možno okrem iného krajinu plnú kráterov, ktoré vznikli pravdepodobne vplyvom iných menších planétok.

Pozorovaním snímkov kráterov vedci tiež potvrdili skoršie teórie, že sa na niektorých miestach v nepatrnej hĺbke pod povrchom planétky Ceres nachádza ľad. Zmrznutá voda vraj obsahuje rôzne rozpustené soli, podobne ako v prípade pozemských morí.

Úlohou sondy Dawn je poskytnúť vedcom na Zemi cenné informácie o dvoch objektoch hlavného pásu asteroidov našej slnečnej sústavy, a tým aj o formovaní celej sústavy. Prvú časť programu sonda splnila, keď od júla 2011 do septembra 2012 krúžila okolo planétky Vesta. Výskum na obežnej dráhe planétky Ceres sonda začala vlani na jar a pokračovať by v ňom mala prinajmenšom do konca tohto júna.

Ceres má v priemere 950 kilometrov a je najväčším telesom v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Od Zeme je táto planétka vzdialená asi päť miliárd kilometrov.

Viac o téme: VodaVesmírCeres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu