Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vieme, ako nastane koniec sveta: Vedci po prvýkrát v histórii uvideli záblesk budúcnosti Zeme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CAMBRIDGE - Vedci sa stali svedkami toho, čo sa stane so Zemou, keď bude zničená. Dozvedeli sa to vďaka zanikajúcej hviezde podobnej nášmu Slnku, ktorá doslova roztrhala na kusy a pohltila ostatné planéty.

Astronómovia dostali možnosť pozrieť sa do kozmickej krištáľovej gule. Objavili totiž skalný objekt veľký asi ako trpaslíčia planéta Ceres nachádzajúca sa v našej slnečnej sústave, ktorý sa pohybuje smerom ku svojmu bielemu trpaslíkovi a zároveň rozpadá na kusy vplyvom gravitácie. "Je to niečo, čo doteraz ešte žiadny človek nevidel. Pozeráme sa na ničenie solárneho systému," uviedol Andrew Vanderburg z Astrofyzikálneho ústavu Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics v Cambridge pri Bostone v USA.

 

O pár dní na Zem dopadne záhadný objekt z vesmíru: Slovenský astronóm vysvetlil podrobnosti

Biele trpaslíky sú horúce zvyšky, ktoré vzniknú po skončení existencie hviezdy. Je to vlastne obnažené jadro hviezdy bez vonkajšej vrstvy. Ten, ktorého pomocou Keplerovej družice pozorovali vedci, sa nachádza v súhvezdí Panna, vo vzdialenosti asi 570 svetelných rokov od Zeme. Ako informovali v časopise Nature, išlo o prvý takýto objekt, ktorý preletel okolo bieleho trpaslíka. V jeho blízkosti boli prítomné trosky a stopy ťažkých kovov pochádzajúce z planét, ktoré kedysi trpaslíka obiehali.

Vieme, ako nastane koniec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Astronomóvia odhadujú, že naše Slnko zanikne o zhruba päť miliárd rokov, v dôsledku čoho sa planéty v jeho blízkosti, vrátane Zeme, vyparia. Ľudstvo ale nemá šancu dozvedieť sa, či ešte v tom čase bude na Zemi vôbec existovať nejaký život.

Viac o téme: VesmírPlanétaZemBiely trpaslík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu