Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Jednoduchá TOP rada pre všetkých, čo chcú schudnúť: Robte túto jedinú vec a zjete menej!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Chcete schudnúť? Potom jedzte pred zrkadlom, radí denník The Washington Post. Nová štúdia zistila, že keď sa na seba človek pozerá, zatiaľ čo konzumuje niečo nezdravé - napríklad porciu čokoládovej torty - jedlo mu začne menej chutiť, a nakoniec ho zje menej, ako pôvodne chcel.

Chudnutie v 4 fázach: Zhoďte prebytočné kilogramy a tešte sa z krásnej postavy

Ata Jami, profesor marketingu z Floridskej univerzity, ktorý sa zameriava na správanie spotrebiteľov a ich rozhodovanie, skúsil zistiť, či a ako ovplyvní zrkadlo spôsob, akým jedia dve skupiny študentov.

Pod zámienkou chuťovej skúšky si všetci mohli vybrať medzi kúskom čokoládovej torty bežne predávanej v supermarkete a medzi ovocným šalátom. Polovica študentov potom bola náhodne usadená v miestnosti so zrkadlom, druhá polovica v miestnosti, kde na seba nevideli.

Potom, čo ochutnali pokrm, ktorý si vybrali, dostali otázku, ako im jedlo chutilo, a či by si dali ešte trochu. Študentom, ktorí sedeli pred zrkadlom, chutila torta menej ako tým, ktorí sa nevideli. U študentov konzumujúcich ovocný šalát podobný rozdiel štúdia nezistila.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Nechcete sa vidieť pri konzumácii nezdravého jedla, pretože to nezodpovedá pravidlám zdravej stravy," povedal Jami. A tento rozpor znamená, že sa ľudia necítia príjemne - aj keď si sami neuvedomujú prečo. "A pretože si neuvedomujú, prečo sa necítia dobre, napadne im, že niečo nie je v poriadku so samotným jedlom. Hľadajú nejaký vonkajší faktor, ktorému by mohli pripísať vinu za to, že nemajú dobrý pocit," dodal.

Môže teda umiestnenie zrkadla v dome pomôcť zbaviť sa konzumácie nezdravých pochutín? Jami si myslí, že odpoveď znie áno. Ľudia podľa neho môžu zrkadlo zavesiť napríklad do kuchyne, kde ich pohľad na seba samotných môže v poslednej chvíli prinútiť siahnuť radšej po jablku než po vrecku s vyprážanými zemiakovými lupienkami.

Aj reštaurácie by mohli týmto spôsobom povzbudiť stravníkov, aby si radšej vyberali zdravšie varianty ponúkaných pokrmov. A ak bude mať reštaurácia vyššie percento zisku na šalátoch než na dekadentných tortách, tým lepšie.

Viac o téme: Chudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu