Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Muž sa rozhodol pre šialenú diétu: Hazard so zdravím, celý rok iba na jedinej potravine!

Andrew Taylor Zobraziť galériu (2)
Andrew Taylor (Zdroj: fb/Andrew Taylor)

SYDNEY - Vyskúšať veľmi neobvyklú diétu sa rozhodol Austrálčan Andrew Taylor, ktorý chce celý rok jesť iba zemiaky. Pripúšťa, že je šialenec, ale jedným dychom dodáva, že ide o experiment, ktorý má zmeniť jeho vzťah k jedlu. Muž z Melbourne tvrdí, že pred začatím experimentu urobil malý prieskum a zistil, že by tiež mohol rok jesť banány alebo mango, ale rozhodol sa pre zemiaky, pretože sú lacnejšie a výživnejšie, píše server news.com.au.

FOTO len pre silné povahy: Mladík sa predávkoval tabletkami na chudnutie, toto je výsledok

"Ak ste závislí na drogách alebo alkohole, potom to najlepšie, čo môžete urobiť, je prestať užívať drogy alebo alkohol," povedal. "S jedlom sa to tak bohužiaľ urobiť nedá, jesť musíte. A tak som premýšľal, čo by som tak mohol urobiť. Možno by som si mohol vybrať len jednu potravinu a tej sa držať. A tak som sa rozhodol pre zemiaky," vysvetľuje.

Zemiakmi už sa živí viac ako mesiac, a aj keď už schudol desať kíl, rozhodne svoju metódu nemieni propagovať ako novú módnu diétu. "Rozhodne nemienim nič šíriť a odporúčať a hovoriť, že takto by mal jesť každý," uviedol. "Ide len o mňa. Experimentujem so sebou, aby som zistil, či si takto nemôžem pomôcť."

Zemiaky sú u nás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Keď začal so svojím novým životným štýlom, vážil 151 kilogramov. "Teraz sa cítim úžasne a najprekvapivejšie je, že ma zatiaľ zemiaky nezačali nudiť. Znova začínam cvičiť, pretože mám veľa energie, čo môžem spaľovať, mám skvelé zažívanie a môžem povedať len kladné veci," dodal.

Či už varené, pečené alebo tlačené, zemiaky má neustále so sebou, aby si mohol zahryznúť, kedykoľvek dostane hlad. Nikdy ich nevarí na oleji alebo s tukom, ale občas pri varení použije kvapku rastlinného mlieka, ako je napríklad sójové, a pre trochu chuti ich posype korením. Na odporúčanie svojho nutričného poradcu do jedálnička zaradil tiež sladké zemiaky, známe ako batáty.

Svoje pokroky začal dokumentovať na internete, a už teraz má tisíce tých, ktorí ho sledujú. "Myslel som, že si zo mňa ľudia budú robiť srandu, ale naozaj ma podporujú," hovorí. Taylor ale nie je sám, kto pri chudnutí siahol po zemiakoch - napríklad Chris Voigt zo Spojených štátov v roku 2010 jedol dva mesiace 20 zemiakov denne. Vtedy schudol takmer desať kíl.

Odborníci na zdravú stravu to však nepovažujú za najlepší nápad. "Ak by to takto fungovalo, bolo by to veľmi jednoduché," upozornila hovorkyňa austrálskeho Zväzu dietológov Charlene Grosseová. Človek podľa nej nemôže získať všetky potrebné výživné látky z jedinej potraviny.

"Neodporúčame ľuďom, aby sa vyhýbali určitým skupinám potravín alebo určitému jedlu," dodala. A aj keď majú podľa nej zemiaky svoje výhody, je najlepšie podávať ich ako súčasť zdravo vyváženej stravy. Uhľohydráty podľa nej nie sú dobrým zdrojom proteínov, a to by mohlo ovplyvniť silu svalov. Nehovoriac o tom, že jedna potravina sa veľmi rýchlo preje.

Viac o téme: ZemiakyDiétaAndrew Taylor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu