Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svet v napätí očakáva dopad záhadného objektu na Zem: Osudový piatok trinásteho

WT1190F
WT1190F

WASHINGTON – Vesmírnemu osudu neunikneme. Astronómovia priznali, že na Zem dnes dopadne záhadný objekt, ktorého pôvod vyvoláva špekulácie. Vedci však jeho trajektóriu poznali už v roku 2012.

Podľa predpokladov astronómov narazií objekt s názvom WT1190F 13. novembra 2015 o 6.20 greenwichského času do Indického oceána. Vedci sa však nevedia zhodnúť, akého pôvodu teleso je a domnievajú sa, že by mohlo ísť o časť vesmírnej rakety, možno dokonca úlomok z lode Apollo z misie na Mesiac, či kus vesmírneho odpadu. Sú však aj takí, ktorí hovorili o mimozemskom plavidle a preto sa ho ľudia budú snažiť vidieť pri prelete atmosférou. Vedci totiž naznačili, že úlomky by sa mohli počas pádu javiť ako ohnivé padajúce gule.

VIDEO Z Česka sa stane krajina vyvolených: Pozrite sa, kde prežijú koniec sveta miliardári

 

Do katastrofálnej kolízie so Zemou sa WT1190F nedostane, hoci niektorí mysleli aj na tento scenár. Vedcom však poskytne vzácnu príležitosť pozorovať jeho dráhu letu až po zánik. Prvýkrát bola trajektória dopadu objektu vypočítaná už v roku 2012, uviedol Daily Mail.

Zabudnite na minulosť: Krvavý Mesiac bol malina, no nový koniec sveta má byť opäť nablízku

Zatiaľ nie je celkom presne možné povedať, kam objekt dopadne, resp. jeho trosky. Predmet je podľa odborníkov dutý a jeho veľkosť sa pohybuje medzi jedným až dvomi metrami. WT1190F však nie je jediným a vôbec nie najväčším objektom, ktorý z obežnej dráhy Zeme dopadol a rozpadol sa. V roku 2001 napríklad do Tichého oceánu spadli fragmenty 135-tonovej ruskej kozmickej stanice Mir.

Viac o téme: WT1190F
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu