Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NASA zverejnila FOTO veľkej kazašskej záhady: Gigantické geoglyfy sú staré tisíce rokov

Na miestach sa konali posvätné rituály
Na miestach sa konali posvätné rituály (Zdroj: Twitter/Dennis Dimick, NASA)

ASTANA - Archeológovia ich nazývajú kazašské Nazca obrazce, pretože pripomínajú kolosálne výtvory z juhoamerickej plošiny. Starobylé útvary vytvorené pomocou dreva a hlinených valov, ktoré sú rozoznateľné len zo vzduchu, mátajú hlavu aj vedcom z NASA.

Obrovské severokazašské obrazce zvrchu pripomínajú geometrické útvary, prstence, dokonca aj hákový kríž. Ich význam doposiaľ nie je objasnený a NASA sa ich rozhodla zmapovať pomocou satelitných fotografií. „Nikdy som nič podobné nevidel. Je to pozoruhodné,“ uviedol na adresu geoglyfov Compton J. Tucker z NASA pre New York Times.

Na detskom ihrisku sa objavil démonický znak: Odhalili záhadu nacistického bunkra

Záhadné obrazce by si vyžadovali ešte rozsiahlejší výskum. Prvýkrát ich zobrazoval Google Earth v roku 2007, odkedy ich počet z 50 stúpol na 260. Minulý rok skúmal geoglyfy tím z kazašskej univerzity v Kostanay v spolupráci s litovskou univerzitou vo Vilniuse pomocou georadarov a leteckého snímkovania. Odborníci zistili, že ich rozmery sa pohybujú medzi 90 a 400 metrami. Väčšina z nich je vybudovaná formou hlinených valov a len jeden z nich, v tvare svastiky (symbol svastiky je známy už tisíce rokov), bol vytvorený použitím dreva. Podľa vedcov vznikli geometrické štruktúry pred 2 000 až 8 000 rokmi, informoval portál Ancient-origins.net.

Vedci sa zhodujú, že obrazce zhotovili starovekí ľudia, ale netušia, na aký účel. Niektorí odborníci si myslia, že mohli vyjadrovať spojenie s nebesami a reprezentovali konkrétne súhvezdia na nočnej oblohe. Iní navrhujú, že mohli hrať úlohu v náboženských púťach a viesť k posvätnému miestu. Vykopávky z pozostatkov stavieb naznačujú, že v miestach sa konali posvätné rituály a podľa niektorých expertov mohli byť spojené aj s vodou, ktorá bola v púštnych oblastiach veľmi cenná.

...

Viac o téme: KazachstanGeoglyfyNazca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu