Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Umelecké diela z výstavy skončili v kontajneri: Všetko to začalo večernou párty!

Takto to dopadne, keď tvoríte príliš moderné umenie. Zobraziť galériu (3)
Takto to dopadne, keď tvoríte príliš moderné umenie. (Zdroj: Facebook/Museion Bozen)

BOLZANO - Modernú umeleckú inštaláciu pozostávajúcu z ohorkov, prázdnych fliaš, konfiet, starého oblečenia a obuvi zlikvidovala v jednom talianskom múzeu horlivá upratovacia čata. Usúdila, že ide o pozostatky po večierku z predošlej noci. Sláva netradičného umeleckého diela tak skončila predčasne, hlavne sa o ňom píše z úplne iných dôvodov.

Inštalácia nazvaná Kam pôjdeme dnes tancovať mala znázorňovať pôžitkárstvo a politickú korupciu v 80. rokoch minulého storočia, napísal britský denník Telegraph. Vytvorili ju milánske umelkyne Sara Goldschmiedová a Eleonora Chiarová.

Upratovači z múzea v Bolzane predmety z výstavy starostlivo roztriedili podľa druhu a roztriedili ich do vriec na recyklovateľný odpad. "Samozrejme, že sme personálu povedali, aby to neupratovali," povedala kurátorka múzea Letizia Ragagliaová. Podľa nej sa predošlú noc v múzeu konal večierok, ale upratovači mali dať do poriadku len foyer, ničoho iného sa nemali dotýkať.

Takto to dopadne, keď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Museion Bozen)

Múzeum teraz chce inštaláciu rekonštruovať podľa fotografií, pretože omyl bol odhalený ešte skôr, ako súčasti diela skončili na smetisku alebo v recyklačnom procese. Nejde pritom o nič výnimočné, podobná vec sa stala už aj britskému umelcovi Danielovi Hirstovi v galérii v Londýne v roku 2001.

Upratovač vyhodil jeho inštaláciu, ktorej súčasťou boli preplnené popolníky, fľaše od piva a šálky špinavé od kávy. "Ani na sekundu som si nemyslel, že je to umelecký kus, nepripadalo mi to veľmi ako umenie. Tak som to zhrnul do vriec a vyhodil," nechal sa vtedy počuť upratovač Emmanuel Asara.

Takto to dopadne, keď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Museion Bozen)

Viac o téme: MúzeumUmelecká inštalácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu