Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spomínate si na kultovú FOTO z vojny vo Vietname? Príbeh dievčatka (9), ktoré zasiahol napalm

Phan Thi po zásahu napalmom
Phan Thi po zásahu napalmom (Zdroj: SITA/AP)

MIAMI - Stala sa smutným symbolom vietnamskej vojny a podľa mnohých urýchlila jej skončenie. Fotka deväťročného dievčatka po útoku bojovej látky obletela svet a kto sa na ňu pozrel, musel plakať. Ako sa má hrdinka dnes, vyrovnala sa s tým, čo kedysi prežila?

Phan Thi Kim Phucová mala len deväť rokov, keď ju v roku 1972 neďaleko mesta Saigon (Hočiminovo mesto) zasiahol napalm. Tento moment sa podarilo zachytiť fotografovi Nickovi Utovi, ktorý dievčatko s ťažkými popáleninami aj previezol do nemocnice. Snímka utekajúcej a vydesenej Phan vyvolávajúca silné emócie sa ocitla na titulke snáď všetkých svetových mienkotvorných denníkov a magazínov. Jej autor za ňu získal množstvo ocenení vrátane Pulitzerovej ceny a World Press Photo. S hrdinkou fotografie ostal doteraz v kontakte.

Spomínate si na kultovú
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA/AP)

Malá Vietnamka musela po zásahu zápalnej látky absolvovať štrnásťmesačnú liečbu a podstúpiť 17 chirurgických zákrokov. Jej detstvo však už nikdy nebolo ako predtým. Kvôli fyzickej bolesti ale aj psychickej traume, ktorú prežila. Neskôr začala študovať medicínu v rodnej krajine, štúdium dokončila na Kube. V roku 1992 sa vydala za vietnamského študenta a počas medových týždňov požiadali o azyl v Kanade, ktorý im aj bol udelený.

 

FOTOREPORTÁŽ Najslávnejšie vojnové snímky, ktoré ovplyvnili dejiny

Phucová ani po rokoch nezabúda na okamih, ktorý navždy zmenil jej život. V roku 1997 založila nadáciu Kim Phuc, ktorá poskytuje lekársku pomoc deťom žijúcim vo vojnových oblastich. V tom istom roku ju OSN vymenovalo za veľvyslankyňu dobrej vôle pre výchovu, vedu a kultúru. No problémy má aj sama so sebou. Už 43 rokov trpí silnými bolesťami z jaziev na chrbte a rukách. Ľavú ruku stále nedokáže natiahnuť. Momentálne podstupuje laserovú liečbu v Miami, ktorá by jej mala uľaviť od bolesti a zmäkčiť zjazvené tkanivo.

Názory na trvanie vietnamskej vojny sa rôznia, najčastejšie sa ako jej začiatok udáva rok 1955, resp. 1964, a koniec 1975. Boje prebiehali medzi proamerickým juhom a proruským severom. Kim Phucová žila v malej dedine Trang Bang v južnom Vietname, ktorý obsadila severná armáda. Juhovietnamské letectvo pod americkým velením omylom zhodilo napalmovú bombu na skupinu civilistov v domnienke, že ide o nepriateľských vojakov. Nick Ut ostal s Kim doteraz v kontakte.

Viac o téme: Phan Thi Kim PhucVojna vo vietname
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu