Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Netradičný úkaz fascinuje vedátorov: Indonézska sopka chrlí modrú lávu, vieme prečo

Modrá láva nie je žiaden špeciálny efekt.
Modrá láva nie je žiaden špeciálny efekt. (Zdroj: Facebook)

JAKARTA – Modrá láva? Nie, nemôžu za to žiadne hollywoodske špeciálne efekty, ale obyčajná chémia. V Indonézii majú veľa sopiek, väčšina ostrovov je sopečného pôvodu. Medzi nimi však určite zaujme jedna, ktorej láva nie je oranžovo-červená. Ako je to možné, pýtate sa? Vysvetlenie je jednoduchšie, ako by ste čakali.

Sopečný komplex Iljen pozostáva z viacerých stratovulkánov a nachádza sa vo Východnej Jáve. Jeden z jeho kotlov má priemer asi 22 kilometrov, najvyšším vrchom je tam Gunug Merapi. V preklade to znamená „hora ohňa“. Práve tam sa vybral fotograf Reuben Wu, a to rovno v noci, aby dokázal zachytiť na fotky nádhernú scenériu tejto nezvyčajnej sopky.

Láva, ktorá tečie z tejto sopky, má dokonca iné fyzikálne vlastnosti, ako tá bežná. Je celkom viskózna, no pomaly sa pohybujúca a má asi len 600 až 900 stupňov Celzia. Práve teplota je to, čo spôsobuje zafarbenie lávy. Pri modrej láve však do hry vstupuje aj niečo iné. Okolie sopky je totiž samá síra, ktorá sa topí vo vulkanických štrbinách, následne sa posúva spolu s roztavenou horninou, ktorá tvorí základ lávy.

Takže práve horiaca síra spôsobuje dúhovo modré zafarbenie lávy, i keď samotná síra je žltá. Zároveň, modrá farba evokuje veľké množstvo energie (červená indikuje malé množstvo uvoľnenej energie, zelená stredne energetické reakcie), sírové vrecká sú pod vysokým tlakom. Vznietia sa pri teplote 600 stupňov Celzia, pričom dokážu vybuchnúť až do výšky piatich metrov. Pozrite sa na tú smrteľnú krásu!

Viac o téme: SopkaModrá láva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu