Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mysteriózny nález vedcov po výbuchu sopky na Havaji: Čierne vajce je slzou bohyne ohňa

Sopečná slza bohyne ohňa Pelé Zobraziť galériu (3)
Sopečná slza bohyne ohňa Pelé (Zdroj: hvo.wr.usgs.gov)

HONOLULU - Havajská aktívna sopka Kilauea, označovaná ako sídlo bohyne ohňa Pelé, neúnavne chrlí svoje nevídané tajomstvá. Medzi kúskami, ktoré pred pár dňami sopka vyvrhla, našiel geológ Tim Orr niečo, čo ešte nikdy predtým nevidel.

„Pripomína bublinu,“ povedala Janet Babb z havajského vulkanického observatória pre Huffington Post. Vo vnútri je sopečné „vajíčko“ duté a jeho povrch tvorí krehký sklovitý plášť. Vedci ho nazvali „najchladnejšou slzou bohyne ohňa Pelé“, akú kedy našli. Sopka produkuje jej „slzy“, keď sa vyvrhovaná láva rýchlo ochladzuje.

FOTO Netradičný úkaz fascinuje vedátorov: Indonézska sopka chrlí modrú lávu, vieme prečo

Podľa informácií observatória má čierna „slza“ dĺžku asi pol palca a pravdepodobne vznikla v lávovom jazere ako následok explózie, keď z lávy prskali horúce iskry. To, čo však vedcom riadne zamotalo hlavy, je práve krehká vajcovitá sklovitá škrupina objektu. „Pokiaľ je mi známe, ide o jedinú známu takto vyformovanú vec,“ spresnil Tim Orr.

Mysteriózny nález vedcov po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hvo.wr.usgs.gov)

Mimoriadne krehké

Výbuch, výstrely horúcej lávy, úlomky hornín či oblaky popola nie sú v prípade aktívnej sopky ničím mimoriadnym. Okrem už spomínaných sĺz Pelé sa z lávy zvyknú tvoriť aj krehké zlatavé vlákna podobné vlasom, rovnako ako vločky či plátky sopečného skla, ktoré rozfúkava vietor.

Mysteriózny nález vedcov po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hvo.wr.usgs.gov)

Vzhľadom na to, že záhadné sopečné sklenené vajce je príliš krehké, bude vyžadovať osobitú pozornosť vedcov a bude vystavené vo vitríne vstupnej haly observatória, ktorá nie je verejnosti prístupná. Doteraz sa vedcom podarilo nájsť len zaujímavé guľôčky z lávy, ale tento kúsok je zvláštny aj tým, že napriek svojej veľkosti prežil let zo sopečného jazera až na okraj krátera.

Mysteriózny nález vedcov po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hvo.wr.usgs.gov)

 

Viac o téme: SopkaLávaHavajKilaueaSlza Pelé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu