Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontroverzná vedecká štúdia: Narodenie dieťaťa vám zničí život viac ako rakovina a smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Každý, kto má dieťa, uzná, že príchodom bábätka sa mu zmenil celý život. Najnovšia štúdia hovorí o tom, že nástupom rodičovstva a narodením prvého dieťatka nastáva taká veľké zmena, ktorá zasiahne do života viac, ako je napríklad rozvod, či dokonca úmrtie partnera. Nová štúdia vyvolala kontroverzné reakcie.

Odborníci sledovali vzorku ľudí medzi rokmi 1984 a 2010. Rachel Margolisová z oddelenia sociológie Univerzity v Západnom Ontáriu a Mikko Myrskylä z Rostockého Planckovho inštitútu sa zamerali na vyše 2000 Nemcov počas obdobia, keď boli bezdetní až pokiaľ ich prvé dieťa nedosiahlo dva roky.

Ich úloha bola jednoduchá. Mali odpovedať na otázku: "Ako ste spokojní so svojím životom s ohľadom na všetky faktory?" Na zodpovedanie mali použiť bodovací systém, pričom nula znamenala úplnú nespokojnosť, desiatka úplnú spokojnosť. 

Výskumníci sa pýtali rafinovane. "Hovoriť negatívne veci ohľadom dieťaťa je totiž spoločenské tabu, nedostali by sme pravdivú odpoveď," vysvetlili. V mnohých krajinách dlhodobo klesá pôrodnosť a je aj výrazný rozdiel medzi počtom detí, ktorý by partneri chceli a reálnym počtom, ktorý aj majú.

Spokojnosť po pôrode významne klesla

Pri prvom dieťati panoval u väčšiny respondentov pocit šťastia, ktorý blížiacim sa termínom pôrodu silnel. Pocit šťastia si ale po narodení dieťaťa ponechalo len 30 percent párov. Ostatané priznali, že úroveň ich spokojnosti v prvom a druhom roku od narodenia klesla, a to významne. 
 
Závery nemeckých vedcov sú takmer šokujúce. Prvé dieťa z pocitu šťastia poriadne ukrojí, dokonca oveľa viac než tragická udalosť, alebo ako správa o smrteľnej chorobe, akou je aj rakovina. Rozvod vás podľa expertov pripraví o 0,6 jednotky pocitu spokojnosti, nezamestnanosť či smrť partnera o jednu jednotku. Prekvapujúco dieťa vás oberie o 1,4 jednotky spokojnosti a šťastia. Podľa vedeckých výskumov zasiahne život partnerov narodenie prvého dieťaťa a následná starostlivosť oň poriadne razantne.
 
Antropologička Helena Fisherová priznáva, že výsledky sú šokojúce, no zároveň vysvetľuje, že starostlivosť o dieťa, akokoľvek je milované, je náročným zásahom do života. V dnešnej dobe je totiž spojená s pocitom spoločenskej izolácie a tá je hlavným vinníkom pocitu nespokojnosti. Doplnila, že kedysi žilo ľudstvo vo väčšej pospolitosti a vo väčších rodinách. Dnes sú matky, okrem prechádzky či stretnutia sa s inými matkami v parku, doma väčšinu dňa samy.

Porovnanie s rozvodom či smrťou partnera

Fischerová doplnila, prečo sa spolužitie s dieťaťom prirovnáva k rozvodu, či smrti partnera. "Keď sa rozvádzame, ľudia sa vám snažia pomôcť. Keď stratíte partnera, robia, čo môžu. Keď však máte dieťa, nikto pomoc neponúka. Všetci majú za to, že ste šťastní."

Pocit spokojnosti hral úlohu pri rozhodovaní mať druhé dieťa u párov starších ako 30 rokov a u tých, ktorí mali viac ako 12 rokov vzdelania.

Výzkumníci priznávajú, že štúdia skúma tabuizovanú spoločenskú otázku, no hovoria, že je odpoveďou na otázku, prečo klesá pôrodnosť. Podľa nich by sa aj politici, ktorých nízka pôrodnosť trápi, mali nad výsledkami zamyslieť a venovať pozornosť spokojnosti rodičov po narodení prvého dieťaťa. Výsledky štúdie zverejnil magazín Demography.
 

 

Viac o téme: PartneriDieťaRodičovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu