Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Génius, čudák, provokatér: Majstrovský krok od finančníka, ako zbohatol za jediný mesiac o miliardu

George Soros - miliardár a filantrop Zobraziť galériu (4)
George Soros - miliardár a filantrop

WASHINGTON - Svoj majetok získal burzovými špekuláciami, ktorými do úzkych dostal aj zdanlivo neotrasiteľnú britskú libru. Americký investor s maďarskými koreňmi George Soros sa ale vymyká vžitej predstave o bezškrupulóznom finančnom žralokovi. Značnú časť svojich peňazí totiž dáva na charitu, podporu ľudských práv alebo na financovanie projektov v krajinách tretieho sveta. Finančník a filantrop v stredu oslávil 85. narodeniny.

Génius, čudák, samaritán i provokatér - to všetko o sebe v určitých fázach života počúval. Prostredníctvom svojho hedžového fondu Quantum Fund dokázal Soros desiatky rokov zhodnocovať peniaze investorov, sám potom zarobil miliardy; jeho majetok sa podľa časopisu Forbes odhaduje na 24 miliárd dolárov. Sorosova nadácia Open Society Foundations napríklad koncom studenej vojny pomáhala disidentskými skupinám v strednej a východnej Európe.

Ekonóm prehovoril: Poznám tajomstvo, ako byť bohatý, čítajte pozorne

Ako investor vyhľadával slabiny a nerovnováhy a dokázal ich využiť. Sorosov majstrovský krok prišiel v septembri 1992, keď zarobil pri špekulácii na pokles libry za jediný mesiac celú miliardu dolárov. Milióny Britov ho vtedy nenávideli a zvyšok sveta obdivoval. Keď o pár rokov neskôr (a niekoľkých útokoch na ďalšie ekonomiky) začal Soros kritizovať niektoré aspekty myšlienky voľného trhu, profesor ekonómie Steven Hanke o ňom napísal: "Jasný rozum a peniaze nejdú vždy ruka v ruke."

George Soros
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ani Soros, ktorý patrí medzi najsledovanejších investorov na svete, sa ale napriek svojej povesti prešibaného hráča nevyhol obchodným neúspechom a stratám. Za využitie neverejných informácií sa dočkal aj obvinenia a pokuty. V poslednom čase bolo o ňom napríklad počuť v súvislosti s kritikou Nemecka kvôli jeho politike na záchranu eura. Podľa neho úsporné opatrenia vnútené nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou Európe len zhoršili krízu.

Sorosov životný príbeh by mohol niesť podtitul "ako sa nemajetný mladík vypracoval medzi svetovú investorskú elitu". Narodil sa 12. augusta 1930 v budapeštianskej židovskej rodine ako György Schwartz. Ako šestnásťročný opustil rodnú krajinu a odišiel do Británie. Spočiatku sa živil manuálnymi prácami, neskôr vyštudoval filozofiu na prestížnej Londýnskej ekonomickej škole. V polovici 50. rokov sa už ako George Soros presťahoval do USA a začal sa živiť ako analytik. Na Wall Street sa stal v priebehu desiatich rokov uznávaným maklérom, v roku 1969 prevzal vedenie fondu Quantum. Keď v roku 1980 bilancoval jeho úspešnosť, fond vykázal štyridsaťnásobné zhodnotenie vložených prostriedkov. V 80. rokoch začal Soros presúvať svoju pozornosť na mecenášske aktivity. Stiahol sa z vedenia fondu a sústredil sa na prácu akéhosi filozofa-vizionára, ako na poli investícií (začal sa orientovať skôr na menové špekulácie), tak na poli charitatívnom.

George Soros
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hlavným cieľom jeho filantropických aktivít je podpora otvorenej spoločnosti založenej na rešpekte k ľudským právam, transparentnej verejnej správe a vláde práva. "Mohol som byť zabitý nacistami. Mohol som premárniť svoj život za komunistov. To je to, čo ma viedlo k myšlienke otvorenej spoločnosti," vysvetlil Soros, prečo sa rozhodol zamerať dobročinnosť práve smerom, na ktorý ho ešte za čias vysokoškolských štúdií naviedol filozof a pedagóg Karl Popper.

Koncom 70. rokov začal Soros poskytovať štipendiá černošským študentom na univerzite v Kapskom meste. Neskôr sa zameral na komunistické krajiny v strednej Európe, v ktorých vďaka nadácii podporoval opozičné zoskupenia, medzi nimi aj Chartu 77. V roku 1991 Soros v Prahe založil Stredoeurópsku univerzitu; česká vláda sa ale neskôr odmietla podieľať na jej financovaní a škola mesto opustila. Dlhodobo Soros napríklad pracuje na zlepšení postavenia Rómov.

Génius, čudák, provokatér: Majstrovský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Soros, okrem iného minoritný vlastník futbalového klubu Manchester United, je od roku 2013 tretíkrát ženatý. Jeho manželkou je o 40 rokov mladšia konzultantka v oblasti vzdelávania a zdravotnej starostlivosti Tamiko Boltonová. Z predchádzajúcich manželstiev má Soros päť detí - štyroch synov a dcéru. Jeho starší brat Paul, ktorý zomrel v roku 2013, bol lodnými magnátom. Rovnako ako George sa aj on venoval filantropii.

Viac o téme: George Soros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu