Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbuchy v českej chemičke: Požiar Unipetrolu je pod kontrolou, pracovníkov evakuovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LITVÍNOV - Hasiči dostali požiar v litvínovskej chemičke Unipetrol pod kontrolu, evakuovaných bolo odhadom vyše 1000 ľudí. Jedovaté látky podľa hovorcu firmy do vzduchu neunikli. Chemičkou pred deviatou ráno otriasol výbuch, po ktorom začal horieť propylén, vyplýva z informácií hovorcov hasičov, polície a Unipetrolu.

Ľudia z blízkosti incidentu hovoria o spadu popolčeka, veľkých čiernych sadziach. Niektorí sa tiež sťažujú na nedostatok informácií. Hovorca krajských hasičov Lukáš Marvan v tejto súvislosti uviedol, že hasiči obratom informovali obce s rozšírenou pôsobnosťou, teda Most a Litvínov, takže ak sa obyvatelia sťažujú, že nemali informácie, je to vecou radníc.

Teraz sa podľa Marvana požiar už nešíri, hasiči ohnisko chladia prúdmi vody, ľudia i technika zatiaľ postačujú. K požiaru sa zišli hasiči z celého Ústeckého kraja. Vyhlásili zvláštny stupeň poplachu. Pôvodné informácie o tom, že je nezvestná jedna žena, sa nepotvrdili. Záchranná služba potvrdila zatiaľ jedno zranenie, lekári tiež ošetrili štyroch hasičov. Podľa oblastnej policajnej hovorkyne Ludmily Světlákovej bolo odhadom evakuovaných vyše 1000 ľudí. Z areálu chemičky stúpa stĺp hustého tmavého dymu, miestami sa objavoval oheň.

"Skutočne došlo v areáli Chemparku Záluží k mimoriadnej udalosti, ktorá sa na mieste rieši," potvrdil udalosť krátko po 09.00 h hovorca Unipetrolu Mikuláš Duda. Požiaru predchádzali explózie, informoval o nich magistrát Mosta. "Dnes dopoludnia došlo k dvom explóziám na etylénovej jednotke v chemických závodoch v Záluží," uvádza sa na internetovej stránke mesta. Litvínovská radnica podľa iDNES.cz doplnila, že došlo k výpadku chladiaceho okruhu propylénu a následne k výbuchu v zariadení. "Prebytočná produkcia je spaľovaná na poľných horákoch," uvádza sa v správe.

Na mieste je okrem hasičov a polície aj záchranná zdravotnícka služba. Lekári zatiaľ ošetrovali vodiča kamiónu, ktorý bol v čase výbuchu v podniku v stáčiarni benzínu. "Došlo u neho k pretrhnutiu ušného bubienka a bol odvezený do nemocnice na ošetrenie. Ten úraz bol spôsobom tlakovou vlnou pri výbuchu," uviedol hovorca záchranky Petr Bureš. Tá má na mieste nešťastia vozidlo s lekárom, posádky v Moste a Litvínove sú v pohotovosti.

Starostlivosť lekárov už využili aj hasiči, u niektorých hrozil kolaps. Stav dvoch hasičov však neskôr vyžadoval, aby boli ošetrení v nemocnici. "U jedného boli zdravotné ťažkosti z vyčerpania, druhý mal parotraumu, teda pretrhnutie bubienka," dodal hovorca záchranky. V dôsledku explózie a následného požiaru bola opakovane uzatvorená električková doprava medzi Mostom a Litvínovom. Aktuálne platí, že popri električkovej je uzavretá aj doprava na ceste I/27 z Litvínova do Mostu a tiež vlaková doprava.

Jedovaté exhaláty neunikli, preto by najbližšie obytné zástavby, ako sú Litvínov či Horní Jiřetín, nemali byť ohrozené. Avšak úrady odporúčajú v miestach zasiahnutých dymom obmedziť vetranie, uzavrieť okná a nevychádzať von, napísal server iDNES.cz.

Hovorca Unipetrolu Mikuláš Duda povedal, že požiar je pod kontrolou, ale látky musia vyhorieť. "Všetka petrochemická výroba v Litvínove bola z preventívnych dôvodov odstavená. Boli evakuovaní skoro všetci zamestnanci, na mieste zostali len ľudia, ktorých prítomnosť je potrebná na odstavenie jednotiek," dodal. Pravdepodobne už dnes firma aspon rámcovo vyčísli dopady odstavenia výroby podniku.

Viac o téme: PožiarChemické závodyLitvínov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu