Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvý kontakt s civilizáciou po vražde: Peruánska vláda chce tajomný kmeň poľudštiť

Kmeň Mashco-Piro Zobraziť galériu (3)
Kmeň Mashco-Piro (Zdroj: SITA)

LIMA - Peruánska vláda sa po prvýkrát pokúsila nadviazať kontakt s kmeňom Mascho-Piro po tom, čo jeho členovia zabili v máji muža. Kmeň žije v izolácii a jeho členovia sú pôvodní obyvatelia Amazonského dažďového pralesa.

Antropológovia sa pripravujú na prvý kontakt s amazonským kmeňom. Mashco-Piro je spoločenstvo s približne 600 ľuďmi, žije kočovným životom v oblasti Národného parku Manu. Kmeň sa neustále pohybuje lesom, civilizácia o nich vie len málo. Peruánska vláda sprvu zakazovala kontakt s Indiánmi Mashco-Piro, ako aj s tuctom ďalších "nedotknuteľných" kmeňov.

Urobila tak preto, lebo imunitný systém Indiánov nie je schopný brániť sa bežným chorobám. Napriek tomu peruánske médiá priniesli tento týždeň správu, že vláda bola nútená prehodnotiť svoju doterajšiu politiku.

Prvý kontakt s civilizáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, lamula.pe)

Podľa hlavy štátu Luisa Felipeho Torresa vláda nebude nútiť kmeň do ich neželaného kontaktu s civilizáciou alebo sa pokúšať zmeniť ich kočovný život. "Už nemôžeme predstierať, že sa nesnažíme o nejaký kontakt. Majú na to právo tiež," povedal. Ako informuje portál independent.co.uk, antropológovia sa teraz pripravujú priblížiť sa k obyvateľom kmeňa Mashco-Piro. Okrem iného sa chcú pokúsiť s nimi komunikovať, aby pochopili, ako vlastne ich život v lese vznikol. 

Prvý kontakt s civilizáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, lamula.pe)

Dôvodom je aj to, že v posledných týždňoch narastá napätie medzi kmeňom a susedným spoločenstvom, ktoré v nedávnej minulosti vyústilo do násilia. Vláda chce zmieriť nepokoje medzi samotnými kmeňmi, ako aj civilizáciou. V máji bol mladý muž zabitý šípom po tom, čo ho kmeň Mascho-Piro napadol. V decembri boli dve susedné dediny nútené opustiť svoje domovy kvôli tomu, že ich tiež kmeň napadol. Teraz ide o prvý oficiálny kontakt od májového incidentu aj napriek tomu, že turisti často Indiánom dávajú jedlo a oblečenie.

VIDEO Prvý kontakt peruánskej vlády s kmeňom.

 

Viac o téme: KmeňPeruMascho-Piro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu